Video Avertismentul unui medic: Datele optimiste din Occident în legătură cu varianta Omicron riscă să nu se aplice și în România

Data actualizării: Data publicării:
medic in constum de protectie care tine in mana un semn care semnaleaza „pericol”
Concluziil studiilor optimiste din Occident în legătură cu gravitatea Omicron riscă să nu se poată aplica în România, avertizează medicii Foto: Profimedia Images

România va avea transmitere comunitară a tulpinii Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările INSP care prognozează 25.000 de cazuri pe zi sunt foarte corecte, pentru că se bazează pe modele matematice. Pe de altă parte, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populației, a explicat la Digi24 medicul de terapie intensivă Radu Țincu. Este mai bine să încerci să previi decât să aștepți să vezi ce se întâmplă. Ar fi un joc mult prea periculos, a avertizat medicul.

Încă 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate în ultima zi a anului trecut la Institutul „Matei Balș”. Cifrele sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele două săptămâni și în România. În total, până acum sunt 92 de cazuri de Omicron în România.

„Știind din experiențele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulație a unei variante în spațiul european, ea devine dominantă și în țara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităților să implementeze anumite măsuri care să prevină o creștere exponențială a numărului de cazuri, așa cum se întâmplă în Franța, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron și ea va deveni dominantă și în România”, a explicat medicul Radu Țincu la Digi24.

Știm foarte clar că Omicron răspunde la administrarea dozei booster

El spune că printre măsurile de prevenție pe care le-ar putea lua autoritățile ar fi adoptarea certificatului verde, care s-a blocat din nou și care oricum a ajuns într-o variantă destul de „amputată” din punct de vedere al eficienței, cu o serie întreagă mai mult de excepții decât de reguli. „Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a adoptat certificatul sanitar, care ar fi avut două efecte imediate: în primul rând, o identificare la timp a persoanelor care pot transmite virusul în comunitate și, în acest fel, carantinarea lor; și în al doilea rând, impulsionarea campaniei de vaccinare, care este într-o scădere continuă, în contextul în care știm foarte clar că varianta Omicron va răspunde la administrea dozei a treia. În absența acestei doze booster, gradul de protecție pe care îl oferă anticorpii este undeva între 30 și 40 la sută”, a arătat medicul ATI.

Potrivit prognozelor INSP, estimările pentru noul val provocat de Omicron sunt 25.000 de cazuri pe zi la sfârșitul lunii ianuarie. „Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicție. Știm că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă și o parte bună a acestei situații. Din datele pe care le avem din Marea Britanie și din vestul Europei, Omicron produce forme ușoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri publicității un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienților cu 20-25 la sută și reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a spus Radu Țincu.

România are o „particularitate” față de țările din Vest

Pe de altă parte, „trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, avertizează medicul Radu Țincu. „Sunt în continuare oameni care nu știu foarte multe nici măcar despre SARS-CoV-2, cu atât mai puțin despre vaccinul împotriva acestei boli”, a menționat medicul, care consideră necesară schimbarea strategiei de comunicare în campania de vaccinare.

„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România și a fost un preț enorm pe care l-am plătit tocmai pentru că nu ne-am vaccinat așa cum au făcut toate celelalte țări. Am avut cea mai ridicată rată de mortalitate din UE și acest lucru este determinat și cauzat doar de lipsa de vaccinare. Valul cinci, dacă într-adevăr va fi reproductibilă această scădere a agresivității virusului, cu apariția unor forme ușoare, cel mai probabil nu va mai determina un număr atât de mare de oameni care-și pierd viața, însă din nou revine această dorință a noastră (a medicilor - n.r.), de a încerca să previi îmbolnăvirea prin vaccinare decât să vezi dacă vei face o formă ușoară de boală sau nu. Este un joc mult prea periculos, de multe ori plătit cu prețul vieții sau prin unele complicații, long term COVID, care afectează calitatea vieții”, a subliniat Radu Țincu.

„Este păcat să ne jucăm atât de periculos, în contextul în care avem la dispoiziție un vaccin. Și trebuie să le mai spunem oamenilor ceva în legătură cu Omicron: studiile ne spun că după 10-12 săptămâni fie de la vaccinare, fie de la trecerea prin boală, nivelul de protecție al anticorpilor scade, de aceea, responsabilitatea individuală de a respecta unele măsuri sanitare este un element extrem de important și în anul 2022”, a punctat Radu Țincu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...