Stenoza cicatricială lombară este numele dat îngustării canalului vertebral, cel care protejează măduva spinării. Stenoza lombară este o complicație care poate duce la comprimarea nervilor din această zonă a coloanei, provocând dureri intense. Afecțiunea apare în urma depunerii unui efort fizic intens sau ca urmare a unor traumatisme lombare. În lipsa unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător, stenoza se poate agrava și poate genera un blocaj total al canalului medular, ducând la aplatizarea rădăcinilor nervoase și, în consecință, la hemipareză sau pareză completă.
Cu această problemă s-a confruntat și Gheorghe G, un pacient în vârstă de 62 de ani, care a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR „în urma unei sărituri nereușite”, care i-a provocat un șoc în zona lombară și dureri puternice la piciorul stâng, cu efect de paralizie a membrului. Cazul era unul complex, mai ales că pacientul trecuse anterior prin două operații în zona afectată.
Bărbatul a fost preluat imediat de echipa condusă de Dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR. Diagnosticul a fost unul dur: o ruptură a inelului fibros a dus la o formarea unei excrescențe osoase, care comprima terminațiile nervoase din zona lombară. Imediat, pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru stenoză cicatricială.
„Datorită profesionalismului domnului doctor și al echipei sale, operația a decurs perfect, iar seara m-am dat jos din pat. Îi mulțumesc din suflet domnului doctor și întregii sale echipe, pentru că am putut pleca acasă pe picioarele mele și perfect sănătos. A fost prima mea experiență cu un spital privat și la SANADOR am avut parte de o atenție deosebită”, povestește Gheorghe. Operația s-a încheiat cu succes, pacientul a avut o evoluție postoperatorie favorabilă și în scurt timp și-a putut relua activitățile zilnice.
La SANADOR, afecțiunile neurochirurgicale cranio-cerebrale și vertebro-spinale sunt tratate prin metode sigure și eficiente, cu aparatură medicală performantă, de ultimă generație. Procedurile realizate în cadrul Secției de Neurochirurgie SANADOR, chiar și cele mai complexe, folosesc incizii mici, cât mai puțin invazive, având numeroase avantaje pentru pacienți, de la riscuri operatorii reduse, până la recuperare postoperatorie mult mai rapidă.
Dr. Ovidiu Grămescu realizează o serie întreagă de intervenții de mare finețe pentru afecțiuni cronice spinale, hernie de disc, stenoză de canal vertebral prin abord minim invaziv. Operează, de asemenea, și tumori cerebrale infra- și supratentoriale, traumatisme cerebrale cu drenaj ventriculo-peritoneal. În patologia nervilor periferici, realizează intervenții pentru sindromul de tunel carpian, sindromul de canal ulnar, compresiunea nervului peronier etc. Dr. Ovidiu Grămescu operează la Spitalul Clinic SANADOR, cu ajutorul celor mai avansate tehnologii și echipamente medicale – microscopul operator Zass Kinevo 900, sistemul de neuronavigație Medtronic.