Scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare sau senzația de preaplin chiar și după mese ușoare, icterul, greața și vărsăturile sunt semne și simptome care ar trebui să determine pacientul să consulte urgent un medic. Specialistul în gastroenterologie sau hepatologie va efectua o examinare clinică atentă și va recomanda o ecografie abdominală, pentru a descoperi cauza acestor manifestări clinice, care pot fi determinate inclusiv de afecțiuni grave, cum este cancerul hepatic.
Dacă există o suspiciune de cancer hepatic, medicul va indica și alte investigații imagistice avansate, cum sunt tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN). Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, este necesară însă o biopsie hepatică, procedură care înseamnă prelevarea unor fragmente de țesut tumoral și analizarea lor la microscop, pentru realizarea unui examen histopatologic, care poate fi completat, la nevoie, de unul imunohistochimic.
Tratamentul pentru cancerul hepatic trebuie să fie personalizat și multidisciplinar, de aceea pacientul care primește acest diagnostic ar fi bine să se adreseze unui centru specializat, cum este Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pentru a beneficia de proceduri terapeutice performante, realizate cu tehnologie de ultimă generație. În acest fel, pot fi obținute cele mai bune rezultate, reducând riscurile și asigurând o recuperare rapidă a pacientului.
Tratamentul poate include intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie, în funcție de indicația medicală. Operația se realizează prin rezecție hepatică, o procedură de chirurgie hepatică în care o porțiune semnificativă a ficatului este îndepărtată, pentru eliminarea tumorii. Rezecțiile hepatice pot fi segmentare sau lobare, extinse sau limitate, în funcție de amploarea exciziei.
În prezent, chirurgia hepatică minim invazivă (laparoscopică sau robotică) este o opțiune sigură și modernă de tratament pentru bolile ficatului. Intervențiile minim invazive sunt recomandate în special pentru tumorile hepatice benigne și metastazele hepatice, asigurând pacientului o recuperare mai rapidă, o durată scurtă de spitalizare, risc redus de complicații, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile.
Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, care funcționează la Spitalul Clinic SANADOR, asigură pacienților acces la cele mai performante proceduri de diagnostic și tratament pentru afecțiunile ficatului. Rezecțiile hepatice, atunci când sunt necesare, sunt efectuate o echipă supraspecializată în chirurgie hepatică, aceste intervenții fiind deosebit de complexe și delicate. Atunci când este posibil, tratamentul chirurgical este realizat prin proceduri minim invazive, asistate robotic, care asigură rezultate bune pe termen lung.
De asemenea, la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară, prin consultații și proceduri terapeutice asigurate de medici specializați în imagistică medicală, radiologie intervențională, chirurgie hepatică, oncologie medicală, hepatologie, gastroenterologie, anestezie și terapie intensivă și nutriție.