Retragerea lui Liviu Dragnea din a doua poziţie ca importanţă în PSD are avantajele sale pentru Victor Ponta, în ciuda faptului că premierul a spus public că doreşte menţinerea fostului preşedinte executiv. Numeroase voci din partid susţin că în cazul unei victorii a lui Victor Ponta la prezidenţiale, Dragnea ar fi urmat să devină şeful PSD, cu Sebastian Ghiţă drept secund.
Europarlamentarul Cătălin Ivan, un alt pretendent la fotoliul de lider al partidului, a fost exclus în schimb. El califică ultimele evoluţii drept un calcul al premierului, care ar vrea să fie sigur că rămâne în funcţie şi după Congresul Extraordinar din noiembrie.
Cătălin Ivan, membru PSD exclus din partid: „Nu am avut ocazia să îmi spun punctul de vedere, deci o dictatură cum numai în partidul lui Erdogan mai vedem. În eventualitatea unui viitor Congres să nu existe nici o problemă, să nu îl deranjeze nimeni pe Victor Ponta, să candideze singur, să iasă. Să nu vă închipuiţi că plânge Victor Ponta după Liviu Dragnea, dimpotrivă îl încurca foarte tare”.
Fără şefi au rămas şi filialele judeţene. Tandemul Nicuşor Constantinescu - Radu Mazăre, care domina Constanţa şi putea ridica oricând probleme la vârful PSD, a dispărut din schema politică a partidului.
La Timiş, în fieful lui Ilie Sârbu-socrul premierului, a fost impus de la centru un fidel al lui Victor Ponta. Fără emoţii, Victor Ponta se poate baza şi pe organizaţiile de la Dolj, unde a fost impus Claudiu Manda sau de la Suceava unde lider e Cătălin Nechifor.
Scenariul impunerii unor lideri de către Victor Ponta este contrazis de preşedintele PSD Olt.
Paul Stănescu, preşedinte PSD Olt: „Trebuie să aveţi în minte clar un lucru. Nu există candidat la organizaţia judeţeană impus de la centru”.
În prezent, mai mult de un sfert din cele 42 de organizaţii judeţene au conduceri interimare, iar 14 baroni PSD sunt acuzaţi de corupţie.