V. Dâncu, despre unirea cu R. Moldova: „Mi s-a părut că președintele a vrut să transmită încercarea Europei de a se extinde”
„Sunt sigur că președintele nu a vorbit fără să se fi consultat cu liderii europeni în acest sens și mi s-a părut că, de fapt, printr-o formă sibilinică, fără să mai dea detaliile acestei uniri cu Moldova, a vrut să transmită mersul Europei, încercarea Europei de a se extinde prin formule complementare”, a explicat sociologul Vasile Dâncu, în „Jurnalul de seară”.
Unirea cu Republica Moldova ar trebui să fie al treilea proiect fundamental al României, după intrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană, a declarat președintele Traian Băsescu, miercuri seară, într-o emisiune televizată.
Andrei Țărnea, directorul executiv al Institutului Aspen România, a subliniat, la rândul său, faptul că afirmația președintelui României, țară membră al Uniunii Europene, vine la câteva săptămâni după ce, în momentul în care exista o criză care preceda momentul Vilnius, președintele vorbea despre uniunea dintre România și Republica Moldova în cadrul UE.
„Reapariția, ca subiect de discuție publică, nu doar în România, ci ca subiect pe agenda bilaterală și europeană a României a tematicii unirii României cu Republica Moldova este critic importantă. Mai mult decât atât: acesta nu e doar un mesaj către Bruxelles, e un mesaj și către Moscova și către țările vecine Republicii Moldova în ceea ce privește natura relațiilor dintre Chișinău și București. Dincolo de asta, revenind la ideea apartenței la UE a României, un asemenea proiect înseamnă o ambiție legată de extinderea Uniunii Europene, pentru că momentul politic pe care îl trăim la nivelul UE arată cu destulă claritate dificultăți politice serioase de a gestiona proiectul european în această fază, cu atât mai mult în idee extinderii sale în zone care sunt importante pentru România, critic, cum e Moldova, sau Balcani”, a detaliat Andrei Țărnea.
Cât de actual este subiectul pe agenda publică
Întrebat dacă există această temă a unirii cu Republica Moldova sau se află numai pe agenda președintelui, sociologul Vasile Dâncu a explicat faptul că, „din păcate, tema unirii cu Republica Moldova a fost inhibată în spațiul public, a început să nu mai existe de mulți ani, și oarecum din rațiuni geostrategice: noi nu ne mai putem asuma mari proiecte de relații internaționale sau de politică, pentru că ne-am prăbușit în interior, s-a prăbușit politica din interior și asta induce și o slăbiciune în a-ți face mari proiecte”.
„Aici avea dreptate președintele, e adevărat, în acest moment nu mai avem un proiect, să zicem, major, dar este u proiect pe care nu l-am îndeplinit deloc până acum: reconstrucția României, a statului, reconstucția societății, a civilizației românești, transformarea noastră într-un stat eficient și într-o țară cu adevărat civilizată, țară europeană. Este un proiect de fiecare zi, pe care nu l-am făcut, dar pe planul relațiilor externe, eu nu cred că a fost normală, și aici sunt de acord cu președintele, că a fost normală pauza pe care am luat-o noi de câțiva ani în ceea ce privește relațiile cu Republica Moldova”, a comentat sociologul.
„Eu cred că proiectul, odată cu eșecul, momentan, probabil, legat de Ucraina și mersul spre Uniunea Europeană, eu cred că Moldova are nevoie în acest moment de o protecție suplimentară, ca să spunem așa, și protecția suplimentară poate veni din România”, consideră Vasile Dâncu.
Pe de altă parte, Vasile Dâncu a detaliat o parte din datele culese prin studii sociologice pe Republica Moldova și agenda publică de la Chișinău, respectiv faptul că „forța de atracție a Rusiei este incomparabil mai mare decât forța de atracție a României, vorbim despre un imperiu și de o țară mică, până la urmă, aflată în coada Europei, la foarte multe elemente de eficiență”.
„O politică în care asociem politica de integrare cu politica, până la urmă, de a merge împreună, de a construi împreună procese sociale, de a construi o formă de integrare civilă, nu una legată de granițe sau un proiect politic unionist - în sensul tradițional, istoric, al termenului - cred că nu este greșit să facem, chiar dacă nu avem nici în acest moment, ca expresie, nu avem unirea cu România ca obiectiv al moldovenilor. Dar el poate fi un proiect subsecvent proiectului de integrare europeană”, a precizat sociologul.
Conform unui studiu pe tema unirii cu Republica Moldova, 61,7% din românii și-ar dori asta, dacă integrarea europeană a Republicii Moldova se dovedește imposibilă.
„Sunt firești, sunt normale rezultatele, acestea ar putea crește dacă devine actuală această temă și ar putea să scadă și scad de obicei dacă nimeni nu mai pune această problemă. Până la urmă și românii și-au pierdut speranța unirii cu R. Moldova, ca și moldovenii. Deci până la urmă nu avem o cerere din partea publicului foarte puternică în această direcție, românii deja au probleme lor”, a comentat Vasile Dâncu. El a apreciat că în aceată eventualitate, o următoare problemă a minorităților ar fi mult mai greu de gestionat.
- Etichete:
- ue
- traian basescu
- republica moldova
- vasile dancu
- unire
- andrei tarnea
- uniunea eruopeana
- extinderea ue
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News