UE impune pentru prima dată sancțiuni ca răspuns la amenințările hibride rusești. Lista firmelor și persoanelor vizate

Data publicării:
Hacker rus
Foto: Profimedia

Consiliul Uniunii Europene a introdus măsuri restrictive împotriva a 16 persoane și trei entități responsabile de activitățile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate.

Sancțiunile reprezintă răspunsul UE la „acțiunile răuvoitoare ale Rusiei și la disprețul său față de ordinea internațională bazată pe norme și față de dreptul internațional”, scrie European Pravda.

Lista sancțiunilor include Unitatea 29155 a Direcției principale de informații a Statului Major rus (GRU), care a fost implicată în asasinate și operațiuni destabilizatoare, precum explozii și atacuri cibernetice în întreaga Europă.

UE a sancționat de asemenea, Grupul Panafrican pentru Comerț și Investiții, o rețea de dezinformare care desfășoară operațiuni secrete de influență pro-ruse în Africa, și pe fondatorul acesteia, Harouna Douamba.

Sancțiuni au fost impuse, de asemenea, African Initiative, o agenție de știri care răspândește propagandă și dezinformare rusească în Africa, redactorului-șef al acesteia, Artem Kureiev (angajat al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei), și unui înalt funcționar GRU care a preluat controlul operațiunilor Grupului Wagner în Africa după moartea lui Evgheni Prigozhin.

În plus, ca parte a luptei sale împotriva campaniei de dezinformare „Doppelganger” a Rusiei, UE i-a sancționat pe Sofia Zakharova, un oficial din cadrul administrației prezidențiale ruse, și pe Nikolai Tupikin, șeful și fondatorul corporației de stat Struktura.

Sancțiunile l-au vizat, de asemenea, pe Vladimir Sergiienko, fost consilier al lui Eugen Schmidt, membru al Bundestagului pentru Alternativa pentru Germania (AfD), care a cooperat activ cu agenții de informații ruși, precum și pe omul de afaceri rus Viza Mizaev și partenerul său de afaceri și soția acestuia, care au fost implicați într-o operațiune a serviciilor de informații ruse care a vizat Serviciul Federal de Informații al Germaniei.

În cele din urmă, UE i-a inclus pe oficialul rus Alesia Miloradovich și pe omul de afaceri moldovean Anatolii Prizenka, care au facilitat trimiterea mai multor cetățeni moldoveni în Franța în octombrie 2023.

Persoanele sancționate vor face obiectul înghețării activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să le pună la dispoziție fonduri. De asemenea, acestora le va fi interzisă intrarea în UE.

Noul regim de sancțiuni al UE pentru acțiunile hibride împotriva UE a fost aprobat la nivelul reprezentanților permanenți ai statelor membre la începutul lunii octombrie 2024.

La momentul respectiv, UE a reiterat că acțiunile destabilizatoare ale Rusiei nu îi vor afecta hotărârea de a sprijini Ucraina.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu...
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Bashar al-Assad, primele declarații după fuga la Moscova: „Siria este în mâinile teroriştilor”
Newsweek
DOCUMENT Poștașii aduc un bonus mare la pensie săptămâna aceasta. Care pensionari îl primesc?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Kate Winslet, apariție rară alături de fiul ei cel mare. Joe are 20 de ani și este copia fidelă a părinților...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic