Rusia şi Coreea de Nord au redeschis calea ferată dintre cele două țări, închisă în 2020. „În total, au fost doi pasageri ruşi”

Data publicării:
tren nord coreea - rusia, cu 4 controlori pe peron
Linia ferată între cele două țări a fost închisă în 2020. Foto: Profimedia

Rusia şi Coreea de Nord şi-au consolidat cooperarea politică, economică şi militară în ultimele luni, iar comunicaţiile feroviare dintre cele două ţări au fost restabilite luni, după ce au fost suspendate în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Primul tren a traversat luni, la ora locală 15:30 (05:00 GMT), graniţa dintre oraşul rus Hasan şi gara nord-coreeană Tumangang, conform informaţiilor furnizate de serviciile vamale ruse agenţiei de presă RIA Novosti, preluată de EFE și Agerpres.

„Oficialii vamali au autorizat intrarea unui tren de pasageri în Coreea de Nord. În total, au fost doi pasageri ruşi”, conform sursei citate.

În luna iunie, traficul feroviar a fost reluat la cererea Phenianului, însă nu într-un mod regulat, doar 1.200 de persoane călătorind cu trenul spre Coreea de Nord.

„Punctul de trecere va funcţiona zilnic, de la 10.00 la 20.00”, potrivit serviciilor vamale ruse. De acum înainte, pasagerii se vor putea urca într-un tren pentru a traversa graniţa ruso-coreeană în zilele de luni, miercuri şi vineri în fiecare săptămână.

Moscova şi Phenianul au convenit deja recent să crească numărul de zboruri între cele două ţări, în contextul în care, în prezent, există zboruri doar între capitala nord-coreeană Phenian şi portul Vladivostok din Rusia.

Rusia şi Coreea de Nord au semnat mai multe acorduri şi protocoale în ultimii doi ani pentru a creşte volumul transportului de pasageri şi mărfuri.

Relaţiile dintre cele două ţări, care împart doar 20 de kilometri de graniţă, s-au intensificat la jumătatea acestui an odată cu prima vizită la Phenian a preşedintelui rus Vladimir Putin din 2000.

Potrivit unor surse sud-coreene, ucrainene şi occidentale, regimul de la Phenian ar furniza Moscovei cantităţi importante de muniţie în schimbul transferului de tehnologie civilă, spaţială şi militară. Până acum, mii de containere cu arme nord-coreene destinate armatei ruse au părăsit portul nord-coreean Rason, potrivit Coreei de Sud.

În plus, Rusia şi Coreea de Nord au semnat un tratat strategic, ce prevede acordarea de asistenţă militară reciprocă în caz de agresiune, iar peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni ar fi fost dislocaţi pe teritoriul Rusiei pentru a lupta împotriva trupelor ucrainene în regiunile de graniţă ale Rusiei, notează EFE.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care au norocul scris în frunte în 2025. Atrag bogăția, astrele sunt de partea lor anul viitor
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu...
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Prima cameră video inteligentă care depistează șoferii drogați sau băuți. Cum funcționează
Newsweek
DOCUMENT Poștașii aduc un bonus mare la pensie săptămâna aceasta. Care pensionari îl primesc?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Kate Winslet, apariție rară alături de fiul ei cel mare. Joe are 20 de ani și este copia fidelă a părinților...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic