Daniel Funeriu a mărturisit că cel mai mare compromis din viața politică l-a făcut în anul 2009.
„Mi-a fost foarte greu să continui, în 2009, când am fost plasat pe lista PDL-ului pe un loc neeligibil, însă a fost un compromis față de mine”, a dezvăluit fostul ministru al Învățământului, la rubrica „Test de sinceritate”, de la emisiunea „Kilometrul 0”.
Pe plan personal, Funeriu a spus că cel mai mare compromis a fost să stea prea departe de familia sa, subliniind că este un compromis pe care îl fac mulți oameni politici și pe care îl regretă.
Întrebarea despre compromisurile făcute l-a pus cel mai mult în dificultate pe fostul ministru, care a spus că are reputația de a nu fi un om al compromisurilor. Peste cinci ani se vede, din punct de vedere politic, „în România”. El a evitat să indice un nume pentru viitorul candidat la președinție, dar a enumerat câteva soluții pentru revenirea PDL din eșecul electoral, spunând, în context, că lui Mihai Răzvan Ungureanu i se poate reproșa, de pildă, că a pierdut guvernarea în 78 de zile.
Citiți și Daniel Funeriu: Victor Ponta este prizonierul unei gerontocrații
Daniel Funeriu: Ce preferă părinții să plătească la un învățător, diploma sau calitatea?
Test de sinceritate
Alte întrebări la care a răspuns Daniel Funeriu:
Care este cel mai bun prieten?
Daniel Funeriu:Boris Septavour, un prieten din facultate din Franța, sper ca ceilalți prieteni să nu se supere...profesor la Rouens.
Ce vă place să gătiți?
Pește, în ultima vreme. De Crăciun am gătit pentru copii vinete în stil thailandez, cu orez și cu carne.
Ați fi de acord ca administrația prezidențială să nu mai plătească chiriile consilierilor către RA-APPS?
Nu am nici cea mai mică problemă. Spre deosebire de mulți alții, locuiesc legal într-o astfel de casă. Aș avea două rugăminți către primul ministru: să pună la dispoziția presei lista întreagă, senzația mea e că nu e completă, și să prezinte către cine s-au vândut toate spațiile RA-APPS-ului de la 1989 încoace.
Cum ați reușit să faceți liceul în străinătate?
Am plecat legal, dar am rămas în Franța,singur, pentru că familia mea a rămas în România. M-am înscris în clasa a XII-a la un liceu din Strasbourg și am luat bacul cu brio, din prima.
Care este cel mai frumos cadou pe care l-ați primit? Un puișor din pluș, cu ocazia nașterii fiicei mele.
Unde vă vedeți peste cinci ani din punct de vedere politic?
În România. Am observat că foarte mulții oameni politici din România au avut ca unic argument în această campanie faptul că sunt de dreapta, de stânga... Eu nu folosesc astfel de argumente, haideți s-o luăm încetul cu încetul.
Pe cine vedeți în postura de candidat la președinție în 2014 din partea PDL?
Nu am un răspuns, nu am nici cea mai mică idee.
Ca membru PDL, cum vedeți situația din partid?
Partidul a trecut printr-un eșec, ca orice partid care a trecut printr-un eșec trebuie să tragă niște concluzii și să ia niște decizii. Este, însă, ceva mult mai important decât soarta PDL-ului. Am văzut în ultimul sondaj de opinie că nu este niciun politician din România care să aibă o cotă de încredere mai mare de 27%. Este foarte grav. Arată că nu există încredere în clasa politică. Spre exemplu, în Franța, cu peste 45% încredere sunt vreo 50 de politicieni. Ar putea să însemne că în România este nevoie de ceva nou. Dar nu o construcție nouă - poate să se întâmple acest lucru, nu zic că se va întâmpla sau că trebuie să se întâmple, dar dacă cineva vine cu o construcție nouă, trebuie să ia aminte la un lucru fundamental: s-a dovedit în aceste alegeri că doar a te revendica de drepta sau de stânga nu valorează nimic.
Vă pregătiți să vă faceți un partid nou?
Doamne, nu, nu!
Sugerați că ideea PDL de a face alianță, în toamnă, cu Forța Civică și alte formațiuni a fost greșită?
Nu, ea nu a fost greșită, trebuia luată mai de demult, dar foarte mulți oameni au venit ca unic argument cu faptul că ei sunt de dreapta. Ia timp să spui ce înseamnă acest lucru, a fi de dreapta. Lupta politică în secolul XXI nu va mai fi între dreapta și stânga, va fi între buna și proasta guvernare, a trecut vremea doctrinelor, din punctul meu de vedere. (...) Nu textele schimbă o țară, ci oamenii. Or, partidele trebui să se bazeze pe cei care au performanță.
Adică Elena Udrea...
Haideți să nu dăm aicea nume...
Mihai Răzvan Ungureanu este o soluție?
Să ne uităm la cei care au performat. Cred că dl. Ungureanu - sigur, a intrat în Parlament. Cei care nu-l agreează pe dl. Ungureanu - sigur, eu tind să aparțin aceluiași spațiu intelectual cu dl. Ungureanu - dar sunt cei care îi pot reproșa cum de a pierdut guvernarea în 78 de zile?
(Revenind la PDL): Să stabilească criterii clare, să se debaraseze de erorile trecutului, să-și asume niște poziții foarte clare și să meargă înainte.
Urmăriți în materialul video atașat cum s-a descurcat fostul ministru al Educației la „Testul de sinceritate”.