Liderii PNL au decis, marți, în ședința Biroului Politic Național flexibilizarea mandatului de negociere pentru formarea unui guvern cu PSD sau USR. Aceștia au stabilit și echipa de negociere care va merge la discuțiile cu cele două partide. O parte dintre lideri au luat cuvântul și s-au pronunțat în legătură cu partidul cu care PNL ar trebui să împartă puterea. În ședința BPN liderii partidului nu au discutat deloc despre numele viitorului premier.
ACTUALIZARE 20:30 Liberalii au votat echipa de negociere și flexibilizarea mandatului. Din echipa de negociere fac parte Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Aceștia au mandat să discute formarea unei alianțe atât cu PSD cât și cu USR.
ACTUALIZARE 20:10 Potrivit surselor Digi24.ro mai mulți lideri de filială, printre care Ciprian Ciucu (Sector 6), Adrian Cozma (Satu Mare), Dan Motreanu (Giurgiu), Eugen Pîrvulescu (Teleorman) s-ar fi exprimat în favoarea refacerii coaliției cu USR. Filialele Alba și Sibiu ar fi mai degrabă favorabile unei alianțe cu PSD. Emil Boc le-a transmis colegilor că echipele de negociere trebuie să meargă și să discute cu partidele. „Nu strică această psihoterapie colectivă pe care o facem, dar trebuie sa așteptăm echipa de negociere sa vina în față, apoi avem 10 -12 ore și dăm un vot”, ar fi spus Boc.
În ședință s-a discutat și despre campaniile duse de PSD și USR împotriva Partidului Național Liberal. Virgil Popescu a susținut că USR îi atacă constant pe liberali. În replică, Florin Cîțu le-a spus colegilor că PSD „a împânzit țara cu pliante împotriva președintelui Klaus Iohannis”. „Mie mi-au făcut acum câteva săptămâni plângerea penală”, ar mai fi spus Cîțu, potrivit unor surse participante la ședință.
ACTUALIZARE 19:00: Liderii de filiale își exprimă opțiunea în legătură cu intrarea la guvernare a PSD sau USR alături de PNL. De asemenea, sunt voci în partid care cer ca din echipa de negociere să facă parte și reprezentați ai Asociației Municipiilor. Asociația este condusă de Emil Boc.
Prim-vicepreședintele Gheroghe Flutur a făcut un apel la unitate, după ce anterior Dan Motreanu i-ar fi spus lui Florin Cîțu că el este „cauza problemelor”.
ACTUALIZARE 18:30: De mai bine de jumătate de oră liderii PNL discută despre flexibilizarea mandatului și stabilirea echipei de negociere cu PSD și USR. Din echipă ar urma să facă parte Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. Surse participante la ședință susțin că liberalii au discutat despre „un mandat flexibil” și obținerea unei majorități parlamentare „în jurul unui premier PNL”. Președintele partidului a propus anularea rezoluțiilor care interziceau negocierile cu USR și PSD.
Știrea inițială
Partidul s-a împărțit în cel puțin două tabere: una care susține intrarea PSD la guvernare pentru a avea o majoritate solidă în Parlament; de partea cealaltă, unii lideri, în frunte cu Florin Cîțu și Dan Vîlceanu susțin refacerea coaliției cu USR, care ar avea mai puține pretenții decât social-democrații. Refacerea coaliției, însă, nu mai asigură o majoritate parlamentară, după plecarea celor 15 parlamentari din grupul PNL.
Surse din partid susțin că este posibil ca după ședința din această seară să nu existe o decizie clară în privința viitorilor parteneri de guvernare. „Astăzi decidem flexibilizarea mandatului și echipa de negociere”, spun sursele citate. Echipa de negociere va avea mandat să discute atât cu PSD, cât și cu USR pentru a vedea ce pretenții are fiecare formațiune politică.
PSD a transmis că este gata să intre la guvernare. „Partidul Social Democrat își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea înspre ce direcție duc lucrurile”, a declarat, marți dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit informațiilor Digi24.ro, PSD ar vrea să solicite chiar postul de prim-ministru în viitorul Guvern. De asemenea, aceștia ar vrea să primească ministere cheie în Executiv.
De partea celaltă, președintele USR Dacian Cioloș a declarat marți că refacerea coaliției ar fi soluția cea mai bună și cea mai rapidă, însă „intenția unor lideri din PNL” este de „a se arunca în brațele PSD”. Acesta a spus că așteaptă ca liberalii să decidă care va fi mandatul de negociere și să vină la discuții pentru refacerea coaliției. USR vrea păstrarea portofoliilor negociate anterior și un calendar de reforme.
Editor : Robert Kiss