Ordonanța de urgență pentru ieftinirea mâncării a fost adoptată. Când va intra în vigoare
Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea temporară a prețurilor la alimentele de bază. Față de varianta proiectului pus în dezbatere publică, ordonanța adoptată îi obligă pe toți actorii de pe lanțul comercial să dea o declarație pe propria răspundere privind nivelul adaosului comercial practicat. Ordonanța va intra în vigoare în 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
ACTUALIZARE 13:15 Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la alimente a fost adoptată în ședința de guvern, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Prin adoptarea acestui act normativ, guvernul rezolvă una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație”, a declarat Florin Barbu.
„Pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele prevăzute în anexă vor fi limitate”, a mai arătat ministrul Agriculturii.
Ca noutate față de forma inițială a proiectului de ordonanță care a fost în dezbatere publică, actul normativ adoptat introduce și obligația tuturor actorilor de pe lanțul comercial de a da o declarație pe propria răspundere privind nivelul adaosului comercial practicat.
„Completările se referă la introducerea unei declarații pe propria răspundere pentru actorii de pe lanțul comercial din care să reiasă cota de adaos comercial aplicată”, a anunțat Florin Barbu.
Ordonanța va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial, pentru a da timp celor implicați să-și actualizeze contractele aflate în derulare, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 10:05 Ședința de guvern a început.
„Azi aprobăm ordonanța de urgență care introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețului la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest guvern”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
„În acest fel contribuim de fapt la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii”, a mai spus Ciolacu.
Totodată, el a anunțat și aprobarea unei scheme de sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în tehnologizarea producției.
Știrea inițială
Proiectul de odonanță de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prevede că adaosul comercial practicat de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.
Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.
Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.
De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.
Produsele vizate în ordonanță sunt:
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
- Brânză telemea din lapte de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
- Mălai 1 kg
- Ouă de găină calibrul M 10 buc.
- Ulei de floarea-soarelui 1L
- Carne proaspătă pui
- Carne proaspătă porc
- Legume proaspete vrac
- Fructe proaspete vrac
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos 1 Kg
Alte proiecte pe ordinea de zi
Pe agenda şedinţei de Guvern se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, potrivit Agerpres. Obiectivul acesteia, aşa cum reiese din textul actului normativ, este acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Miniştrii vor lua în discuţie, vineri, şi proiectul de OUG pentru stabilirea unor măsuri la nivelul structurii organizatorice aferente unităţilor sanitare, precum şi stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public şi pentru completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
Prin acest act normativ se propune ca, începând cu 1 august, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţa medicală să beneficieze şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează: a) 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază; b) 1000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază; c) 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi; d) 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor; 100 lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a) - c).
Alte proiecte de ordonanţă de urgenţă din agenda şedinţei de Guvern vizează modificarea şi completarea OUG 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, respectiv aprobarea Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM.
Executivul mai are, vineri, are pe ordinea de zi un proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2022. Totodată, pe lista proiectelor aflate pe agenda şedinţei se află şi proiectul de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2022.
De asemenea, printre actele normative incluse pe agenda şedinţei se află mai multe proiecte de hotărâre de guvern. Unul dintre acestea se referă la programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023, un altul care ca obiect completarea HG1133/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Navale Române, iar alte două privesc acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă către Republica Moldova.
Editor : B.P.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News