Video Ciolacu, replică pentru Ciucă: Stă pe margine și critică. Ce spune premierul despre banii din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu la sedinta de guvern
Marcel Ciolacu afirmă că va recupera toți banii din PNRR. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că prioritatea este salvarea banilor din PNRR şi recuperarea întârzierilor. El nu a ratat ocazia de a-i da replica lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, care l-a atacat din nou pe tema banilor din PNRR.

„Deși urmează o campanie electorală, prioritatea noastră este, în următoarele două luni, să recuperăm întârzierile și să salvăm toți banii din PNRR. Oamenii așteaptă de la noi soluții și vor să vadă lideri care-și asumă răspunderea, nu care stau pe margine și critică. Eu îmi voi asuma să iau acele decizii care să aducă în România toți banii din PNRR, fără să mă gândesc la calcule politice”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri, la începutul ședinței de guvern.

Premierul a mai arătat că guvernul a ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană, astfel încât, dacă deficitul bugetar este mai mic decât investițiile, „atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă”.

„Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani. Și vom continua să investim masiv în economie și în infrastructură”, a mai spus Ciolacu.

El a enumerat apoi investițiile pe care guvernul le are în plan.

„Aprobăm, așadar, un proiect major de investiții ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiție de 3,3 miliarde de lei din bani europeni. 13 municipii reședință de județ vor fi interconectate, printre acestea fiind Brașov, Craiova, Brăila, Galați, Bacău, Focșani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea.

Și în privința infrastructurii rutiere avem un proiect important, varianta de ocolire a orașului Buftea. Este o investiție de peste 515 milioane lei, extrem de necesară pentru a finaliza Autostrada de Centură A0.

Continuăm și investițiile în mediu, după ce am reușit, recent, să cumpărăm în numele statului prima pădure din ultimii 30 de ani, cele 4.000 de hectare din județul Neamț. Azi, suplimentăm bugetul Ministerului Mediului cu 250 de milioane, pentru proiectele prevăzute în PNRR.

Susținem în continuare producătorii agricoli care doresc să achiziționeze tractoare cu finanțare din Fondul de Mediu. Avem 500 de milioane de lei bugetați pentru această măsură, iar acum fondurile vor putea fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare. De acum înainte, e suficientă doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu”, a mai arătat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, l-a acuzat din nou miercuri pe premierul Marcel Ciolacu de blocarea banilor din tranșa 3 PNRR, spunând că guvernul condus de el nu a finalizat mai multe „jaloane esențiale”.

Comisia Europeană a propus marți suspendarea parțială a plăților din cea de-a treia cerere de plată a României în cadrul programului PNRR, din cauza lipsei de reforme în conducerea companiilor de stat și a investițiilor în transporturi. 

„Trecem de la fapte la vorbe? În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică. Astăzi problema este la dumneavoastră. Guvernul pe care îl conduceți a blocat accesul la fondurile din tranșa 3, din cauza celor 6 jaloane esențiale nefinalizate”, i-a transmis Nicolae Ciucă lui Marcel Ciolacu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Delia, dezvăluiri neașteptate. Cine este persoana care îi gestionează banii: „Am deplină încredere!”
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Care este cel mai sănătos aliment din lume, conform științei. Este gratuit, dar românii nu-l cunosc
Newsweek
800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Actrița de la Hollywood care este de nerecunoscut după ce a slăbit 45 de kilograme. Imaginile cu aceasta au...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...