CNAS: Crește plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%. Care este noua sumă și câți beneficiază

Data actualizării: Data publicării:
Rețetă compensată. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Digi 24
Rețetă compensată. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Digi 24

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, luni, creşterea plafonului pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei. Creșterea se face prin Ordonanța de urgență privind unele măsuri de protecție socială, aprobată de Guvern. Peste 2,3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. 

”Prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială, aprobată astăzi de Guvern, plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie de la 1.830 la 2.020 lei. Această majorare se efectuează avându-se în vedere că prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzute de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a transmis, luni CNAS, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că de programul de compensare cu 90% a medicamentelor de pe Sublista B vor putea beneficia peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 lei.

”Tot ca şi până acum, în stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor nu se iau în calcul eventualele alte venituri realizate de beneficiari, în afara celor din pensii şi din indemnizaţiile sociale pentru pensionari. Pentru transpunerea cât mai rapidă în practică a prevederilor actului normativ, CNAS a transmis caselor de asigurări de sănătate judeţene, a Municipiului Bucureşti şi CAS AOPSNAJ să informeze toţi furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţii contractuale cu privire la noul plafon de pensie până la care se aplică programul de compensare 90%, prin publicarea informaţiilor pe pagina web proprie şi transmiterea prin poşta electronică către fiecare furnizor”, a mai transmis instituţia citată.

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a transmis că decizia răspunde ”îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depăşea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%”.

”Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele şi serviciile medicale de care depind sănătatea şi viaţa asiguraţilor să fie cât mai accesibile pentru aceştia”, a declarat Valeria Herdea.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul adoptă o măsură complementară recalculării pensiilor, pentru a asigura echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.

Astfel, limita de venituri în cazul tichetelor sociale pentru alimente creşte de la 2.000 la 2.210 lei. Ministerul Muncii a precizat, în urma adoptării documentului, că drepturile de protecţie socială se menţin pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reintroducerea serviciului militar obligatoriu: Ce țară vecină României se pregătește acum să introducă...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Janet Jackson, despre momentul când i s-au rupt pantalonii în fața reginei Elisabeta: „Nu mi-a venit să cred”
Film Now
Pierce Brosnan, în formă și la 70 de ani, la plimbare cu bicicleta, pe malul oceanului. Actorul, despre...
Adevarul
Un român din Germania arată ce poți cumpăra cu 126 de euro dintr-un magazin românesc. „Cum vi se pare acest...
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
Adrian Văncică, Celentano din Las Fierbinți, a slăbit 23 kg: “Mâncam o tavă de tiramisu o dată”. Ce schimbări...
Digi World
Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor. Îmbătrânirea nu e...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Arnold Schwarzenegger, declarații despre divorțul de Maria Shriver, cea care i-a fost soție 25 de ani: „A...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...