Retrospectivă | PSD în 2015
Întreaga strategie a PSD în 2015 s-a concentrat pe menţinerea puterii după pierderea alegerilor prezidenţiale. Era pentru prima dată în istoria PSD când se păstra guvernarea după un eşec la alegeri. Scaunul lui Victor Ponta nu se clatină, premierul îşi cere scuze pentru organizarea votului din Diaspora şi merge mai departe.
„Au existat şi la primul tur şi la turul doi cetăţeni români care au aşteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este, evident l-am spus şi atunci, îl spun şi acum după alegeri, ca fiind inacceptabil, mi-am cerut scuze, am plătit preţul politic pentru asta”, a declarat Victor Ponta, fost preşedinte PSD
Dacă în plan politic PSD îşi menţine majoritatea parlamentară alături de UNPR şi ALDE, liderii partidului încep să identifice un alt adversar redutabil: Direcţia Naţională Anticorupţie.
„În Parlament nu ne poate da jos PNL-ul, dacă ne dă jos DNA-ul, asta e”, a mai spus Victor Ponta.
În aprilie, cade şi primul nume greu: ministrul de finanţe. Darius Vâlcov este arestat preventiv pentru fapte de corupţie. Senatorul Dan Şova este apărat de colegi în prima parte a anului, dar în decembrie este arestat preventiv. Şocul pentru conducerea PSD vine în luna mai, când Liviu Dragnea, numărul doi în partid, este condamnat în dosarul Referendumul la un an de închisoare cu suspendare. Acesta îşi dă demisia din guvern, dar şi din funcţia de preşedinte executiv al PSD.
„În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA pentru că împreună cu milioane de români am venit să votăm”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD. Întrebat dacă crede că este o răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu, acesta a precizat: „Este o certitudine asta”, și a adăugat: „I-am prezentat primului-ministru demisia din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Peste numai o lună încep problemele şi pentru Victor Ponta, care este pus sub urmărire penală. Imediat, preşedintele Klaus Iohannis iese public şi îi cere demisia. Fostul premier invocă probleme medicale şi pleacă să se opereze în Turcia. Frâiele guvernului îi sunt încredinţate timp de o lună lui Gabriel Oprea, iar la partid interimatul e preluat de Rovana Plumb. Totul se schimbă în favoarea lui Liviu Dragnea, după ce Victor Ponta anunţă pe Facebook, în iulie, că renunţă la funcţia de preşedinte PSD.
„Pe un prieten te superi şi îţi trece repede, nu rămâi supărat pe viaţă. Normal că m-am supărat. Aş fi vrut să îmi spună înainte să facă gestul”, a declarat Liviu Dragnea.
Este primul moment public al rupturii cuplului Ponta - Dragnea. Primul o susţine pe Rovana Plumb pentru funcţia de preşedinte interimar, dar Liviu Dragnea se bazează pe liderii locali şi câştigă cea mai importantă bătălie din PSD, în 2015. Dragnea se bucură şi de susţinerea lui Ion Iliescu. Noul lider dă asigurări că premierul va primi în continuare sprijinul PSD.
„A fost opţiunea lui Victor pe care o respect, dar Victor rămâne prietenul meu şi eu sper prietenul lui. O echipă care îl sprijină în mod ferm pe Victor Ponta ca prim-ministru”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Din noua poziţie, Liviu Dragnea anunţă convocarea Congresului extraordinar al partidului în toamnă. El organizează în premieră un scrutin naţional, în care toţi membrii PSD sunt chemaţi să-şi voteze preşedintele. Liviu Dragnea strânge peste 400.000 de voturi, fiind unicul candidat. Momentul este dur criticat de Ion Iliescu.
„Sistemul ăsta, Ceauşescu începuse cândva să facă un fel de recensământ naţional ca toţi să voteze de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu”, a spus Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD
Iar Victor Ponta a ținut să precizeze: „Voi ajuta acest partid şi conducerea sa, aşa cum şi ei m-au ajutat şi m-au sprijinit”.
Informaţii privind iminenta plecare a lui Victor Ponta de la guvern se înmulţesc în toamnă. Liviu Dragnea pare dispus să negocieze cu preşedintele Iohannis numele viitorului premier. Victor Ponta demisionează surprinzător după tragedia din clubul Colectiv, la începutul lunii noiembrie. Primul care face anunţul este chiar Liviu Dragnea: „Primul ministru a hotărât să-şi depună mandatul pentru că nu se mai poate continua aşa”.
Coaliţia de guvernare se destramă rapid, iar PSD vine singur în faţa preşedintelui Iohannis cu o propunere de premier: Liviu Voinea. După consultări, Dacian Cioloş este nominalizat să formeze viitorul guvern. PSD decide totuşi să voteze noua echipă de la Palatul Victoria după o întâlnire informală între Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş. Totodată, în partid este lansat un nou Cod de Integritate şi conduită. Potrivit acestuia, viitorii candidaţi nu trebuie să fie urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie şi nici nu pot avea o condamnare pentru corupţie, evaziune fiscală sau acte de violenţă. De asemenea, cei care au avut funcţii în partidul comunist sau au plagiat sunt excluşi de pe lista celor care ar putea candida la alegerile din 2016. Mihai Sturzu, liderul tineretului social democrat îi reaminteşte lui Dragnea că şi el are o problemă în justiţie, după care îşi dă demisia din partid.
„Pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şI Justiţie la celebrul dosar scrie aşa - infracţiuni de corupţie: părţile din dosar, primul sunteţi dumneavoastră Dragnea Nicolae Liviu”, a spus Mihai Sturzu, fost deputat PSD.
PSD intră astfel în anul electoral 2016 cu alţi lideri, dar cu aceleaşi probleme în justiţie. Procesul lui Liviu Dragnea s-a amânat şi se aşteaptă o decizie finală anul viitor. Ion Iliescu nu este nici el ocolit de procurori. Victor Ponta, din ce în ce mai puţin prezent pe scena politică, are de dat şi el explicaţii în faţa anchetatorilor. „Dacă pierdem alegerile, scapă cine poate”, le spunea înaintea prezidenţialelor Victor Ponta colegilor de partid.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News