O fi uitat Dragnea? Cum a doborât PSD Guvernul Ungureanu pentru că a cedat la "şantajul" UDMR
Ultimele 24 de ore şi următoarele 24 de ore sunt decisive în economia bătăliei din interiorul PSD. Fiecare tabără - Grindeanu-Ponta, pe de o parte, şi cea din jurul lui Liviu Dragnea, pe de alta - încearcă să atragă de partea sa sprijin pentru momentul votului privind moţiundea de cenzură. Aripa Dragnea vede în UDMR actorul care miercuri va face diferenţa, de unde şi disponbilitatea aproape fără limite a liderului PSD, aflat pe culmile disperării, spre concesii în faţa formaţiunii conduse de Kelemen Hunor. Nu s-a ajuns la un acord, dar ziua de ieri lasă să se întrevadă faptul că actuala conducere social-democrată va juca la limită pe orice fel de subiect.
În spaţiul public, ecourile negocierilor de ultimă oră dintre UDMR şi PSD s-au lăsat deja cu acuzaţii grele la adresa lui Hunor şi Dragnea – primul arătat cu degetul pentru şantajul pe care-l execută, al doilea considerat suficient de panicat pentru a ceda şantajului.
„Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară”, a simţit nevoia Liviu Dragnea să răspundă. Posibil semn că a început deja să primească semnale de alertă din interiorul PSD, mai cu seamă din zona filialelor transilvănene.
Falimentul politic în care a juns liderul PSD tinde, aşadar, să ia proporţii. Iar odată cu eşecul de ultimă oră al tentativei iresponsabile de a se asigura cu orice preţ de suportul UDMR, preşedintele social-democraţilor şi-a bătut ultimele cuie în cariera politică.
Pe lângă criza guvernamentală pe care a declanşat-o începând de săptămâna trecută, Dragnea sădeşte acum şi premisele unor tensiuni între români şi maghiari, un dosar la care România chiar făcuse progrese uriaşe în ultimii 20 de ani, un domeniu în care Bucureştiul devenise exemplu de bune practici într-o Europă în care dispute de această natură rămân o vulnerabilitate majoră.
Dacă, aşa cum începuse să se prefigureze încă de marţi, PSD ar fi fost de acord, de exemplu, cu înfiinţarea de către Guvern a unei secţii de limbă maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu-Mureş, ei bine, liderul PSD ar fi ajuns Împărat în Imperiul Cinismului.
De ce? Pentru că din acest motiv, în primăvara lui 2012 a picat Guvernul Ungureanu, în urma celebrei moţiuni iniţiate de PSD, PNL şi PC-ul lui Dan Voiculescu.
Având în vedere cele de mai sus, poate că a sosit momentul să recitim câteva pasaje din textul acelei moţiuni.
La vremea respectivă, veţi vedea din selecţia realizată mai jos, PSD şi Dragnea, care era secretar general al partidului, acuzau Executivul de cedare la şantajul UDMR, de iniţiative netransparente în materie de distribuire a fondurilor bugetare, de sfidare a „protestatarilor din ianuarie”, de intrare cu bocancii în mediul universitar.
Nu sună ca şi cum PSD din 2012 (cu secretar general Liviu Dragnea) punea la zid tocmai practicile PSD din 2017 (cu preşedinte Liviu Dragnea)?
Ba sună, şi-ncă cum!
Mai jos, aşadar, pasajele de referinţă din moţiunea de cenzură care a dat jos Guvernul Ungureanu:
*„Guvernul a cedat şantajului PDL şi a încălcat principiul autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureş — o decizie care readuce în România teme ale trecutului”.
*„Decizia Guvernului de a modifica structura organizatorică a UMF Târgu Mureş încalcă autonomia universitară, pentru că ea a fost luată fără consultarea senatului universitar, încălcând legea la evaluarea şi validarea facultăţii şi a programelor sale de studii şi încălcând directivele europene în materie”.
*„Recenta decizie a Guvernului Ungureanu de a modifică structura organizatorică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş încalcă grav nu doar Constituţia României şi Legea educaţiei naţionale, prin nerespectarea deciziilor senatului universităţii, deci a autonomiei universitare, dar şi o serie de alte legi şi prevederi naţionale şi internaţionale”.
*„Acest Guvern nu a învăţat nimic din protestele lunii ianuarie, continuând să ia decizii împotriva românilor, fără consultarea lor, cu o aroganţă care ameninţă democraţia. Deciziile privind alocarea de fonduri către administraţia locală, privind implicarea politicului în mediul universitar sau privatizarea companiilor de stat se iau fără transparenţă, fără explicaţii clare şi în total dezacord cu legile ţării, generând nedumeriri şi proteste”.
*„Lipsa de profesionalism şi de responsabilitate, prejudiciile aduse românilor, abandonarea intereselor naţionale, nepăsarea faţă de situaţia economică în care se află ţară, creşterea sărăciei şi polarizarea fără precedent, lipsa de transparenţă, lipsa abordărilor democratice în gestionarea problemelor ţării, minciunile, lipsa unei perspective de ameliorare a problemelor economice şi sociale îi determina pe semnatarii moţiunii să ceară demiterea Guvernului prin votul afirmativ acordat prezenţei moţiuni de cenzură”.
*„Acest Guvern nu a învăţat nimic din protestele lunii ianuarie, continuând să ia decizii împotriva românilor, fără consultarea lor, cu o aroganţă care ameninţă democraţia. Deciziile privind alocarea de fonduri către administraţia locală, privind implicarea politicului în mediul universitar sau privatizarea companiilor de stat se iau fără transparenţă, fără explicaţii clare şi în total dezacord cu legile ţării, generând nedumeriri şi proteste”.
Moţiunea de cenzură din 2012, integral AICI.
***Text actualizat.
Citiţi şi:
Dan Turturică: De ce s-a grăbit Dragnea să distrugă guvernul Grindeanu
- Etichete:
- maghiari
- romani
- calin popescu tariceanu
- kelemen hunor
- udmr
- liviu dragnea
- guvernul ungureanu
- umf targu mures
- guvernul grindeanu
- motiune de cenzur
- negocieri psd udmr
- motiunea de cenzura din 2012
- razvan ungureanu