Nicolae Ciucă: Este necesar un plan în spaţiul francofon contra dezinformării practicate de Rusia

Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României, participă la o şedinţă de Guvern.
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: gov.ro

Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global, şi este nevoie de elaborarea unui plan comun de acţiune contra acestei provocări, inclusiv în ţările din spaţiul francofon, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.

Şeful Executivului a participat, joi, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale "Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă".

"Ne preocupă şi ne îngrijorează activităţile şi abuzurile comise în regiune de grupul Wagner, în paralel cu campania de dezinformare desfăşurată de Moscova. Fenomenul dezinformării reprezintă una dintre tacticile războiului hibrid purtat de Rusia, care vizează nu doar destabilizarea regională, cât şi manipularea la nivel global. Observăm că multe state sunt ţinte şi victime ale dezinformării. Aceasta este o provocare comună şi o responsabilitate comună, care necesită mobilizarea tuturor. Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care reprezintă vocea a 88 de state şi guverne, constituie un cadru excelent de acţiune comună în faţa acestei provocări care ne priveşte pe toţi. Este necesară, aşadar, elaborarea unui plan de acţiuni contra dezinformării în spaţiul francofon", a declarat Nicolae Ciucă.

În ultimii ani, Rusia a dus o campanie de denigrare a Franţei în ţările francofone afircane precum Mali, Burkina Faso sau Republica Centrafricană. În timp ce guvernele de aici cer retragerea trupelor franceze care au ajutat la menţinerea păcii, în faţa ameninţării grupărilor insurgente, acestea aduc în anumite cazuri mercenari ai organizației paramilitare Grupul Wagner, condus de aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin.

Nicolae Ciucă a adăugat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanşat o criză umanitară şi alimentară extrem de gravă, punând în pericol exportul de cereale ucrainene către ţările din întreaga lume, în special către Orientul Mijlociu şi Africa, deja afectate de insecuritate alimentară.

"România a acţionat şi continuă să ia măsuri pentru a facilita tranzitul milioanelor de tone de cereale şi altor produse din Ucraina ca parte a efortului nostru de a sprijini statul vecin şi de a contribui la eforturile globale în domeniul securităţii alimentare. Continuăm, totodată, să susţinem partenerii noştri din Sahel, într-un spirit de responsabilitate reciprocă, să-şi asigure propria securitate şi să pună în aplicare condiţiile necesare încetării activităţilor teroriste şi violenţei", a spus Ciucă.

Cu ocazia evenimentului, premierul a vorbit şi despre importanţa educaţiei în spaţiul francofon.

"Momentul aniversar al marcării celor 30 de ani de prezenţă a României ca membru deplin la Francofonia instituţională este şi un bun prilej pentru a discuta despre viitor. Decizia de a ne concentra asupra educaţiei este, în context, justificată de rolul său esenţial pentru populaţia tânără, precum cea a spaţiului francofon. Aceşti tineri sunt interesaţi să aibă un loc de muncă, acces la educaţie şi să trăiască într-un mediu sănătos aşa cum este recunoscut şi în cadrul strategic al Francofoniei pentru 2023 - 2030", a afirmat Ciucă.

"Un cetăţean care are o gândire critică solidă este un cetăţean care va rezista manipulării şi dezinformării", a spus el.

Potrivit prim-ministrului, durabilitatea dezvoltării societăţilor democratice este intrinsec legată de pace, stabilitate şi domnia legii la nivel naţional şi internaţional.

"Doresc să salut rolul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în susţinerea celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei, mai ales în contextul internaţional marcat de crize multiple, printre care războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, instabilitatea crescută în Sahel, provocările climatice sau cele hibride", a transmis premierul.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...