Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0367085136
Sediul ambasadei Federației Ruse de la București. Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării Naționale a reacționat sâmbătă, după ce ambasada Federației Ruse semnalase, într-un comunicat de presă, că reprezentanții armatei române fac „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile formulate de ambasada rusă au venit după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declarase că minele din Marea Neagră și dronele folosite la atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene din Marea Neagră reprezintă pericole de securitate la adresa României. Ambasada rusă a reinterpretat, însă, această afirmație sub forma „Rusia folosește mine marine în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene”.

„Înainte de a identifica în ce context ar fi fost făcute afirmațiile nefondate de către MApN, observăm că ambasada Federației Ruse la București ține să corecteze doar un aspect legat de mijloacele folosite în atacuri (minele marine), nu și faptul (evident, de altfel, după regulile dreptului internațional) că atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene ar fi ilegale, ceea ce reprezintă o premieră pentru diplomația rusă”, se arată în replica MApN publicată pe platforma Inforadar, dedicată combaterii dezinformărilor și a știrilor false.

Care este contextul din care Moscova a extras „afirmațiile nefondate” ale ministerului român al Apărării

În 11 octombrie, Ministerul Apărării Naționale al României a emis comunicatul de presă nr. 417, cu titlul „Ministrul apărării naționale și ambasadoarea SUA au vizitat Baza Militară 99 Deveselu”. În cadrul acestui comunicat, ministrul român al apărării este citat cu următoarea afirmație:

„Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct [subl. ns.]. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit.”

Ministerul Apărării consideră că aceasta e declarația care a generat reacția diplomaților ruși.

„Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înțeleagă faptul că fraza evidențiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificație și importanță, despărțite prin virgulă.

„Mai pe înțeles, principalele „pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct” sunt două: (1) „minele marine” și (2) „dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național”, se arată în replica MApN.

Ambasada rusă a precizat în comunicat că „toate minele marine din Marea Neagră sunt ucrainene și nu au nicio legătură cu Rusia”.

MApN: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi justificată de „nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare”

„Credem că este cât se poate de clar că acest enunț nu a acreditat ideea că forțele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine”, se arată în replica MApN. „La fel de evident este și faptul că acest comunicat nu a făcut nicio referire la proveniența minelor marine care reprezintă o amenințare pentru traficul naval din Marea Neagră”.

Românii au, pentru situații de acest gen, un proverb legat de adevărurile rostite de gura păcătosului.

Ministerul român al Apărării a mai precizat că până în prezent 107 mine marine din Marea Neagră au fost identificate și neutralizate de forțele navale ale țărilor riverane.

„Pe baza argumentelor prezentate mai sus, putem constata că afirmațiile din comunicatul MApN care au atras atenția ambasadei ruse nu sunt, sub nicio formă, nefondate. Este cât se poate de clar (și pentru noi, și pentru ambasada Federației Ruse la București, așa cum constatăm) cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecințe tragice pentru poporul ucrainean și cu pericole și amenințări cât se poate de grave pentru securitatea regională și chiar globală. Agresiunea ilegală, nejustificată și profund imorală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informațională”, se mai arată în răspunsul MApN.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce ar trebui să știm despre apa gazoasă și scăderea în greutate, conform celor care...
Digi FM
O femeie cu 9 copii, criticată după ce a anunțat că-l va naște pe al zecelea: „Nu suntem bogați, dar suntem...
Pro FM
Lavinia Pîrva, irezistibilă într-o rochie mulată, cu crăpătură lungă pe picior. Atitudinea jucăușă i-a...
Film Now
James Cameron promite că Avatar 3 va fi cel mai îndrăzneț din serie: "Dacă nu faci alegeri curajoase, pierzi...
Adevarul
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna...
Newsweek
Se pune cruce indexării pensiilor în 2025. Nu vor fi creșteri nici în 2026. Cifrele care dau fiori
Digi FM
Cum a reușit un român să întârzie cu 177 de minute 18 trenuri, în gara centrală din Hamburg
Digi World
Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare tinitusul...
Digi Animal World
Comanda pe care orice animal de companie trebuie să o știe: „Nu există loc de negociere”
Film Now
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a...
UTV
Lora a dezvaluit secretul siluetei sale de invidiat. „Micsorati cantitatile portiilor si aruncati sucurile"