Moţiunea simplă împotriva lui George Ivașcu, ministrul Culturii, a fost respinsă
Data publicării:
Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 94 voturi "pentru", 159 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Moţiunea - semnată de 108 parlamentari ai grupurilor PNL, USR şi PMP - a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor.
La dezbateri, ministrul Culturii a declarat că liberalii ar trebui să se gândescă cum ar fi votat Brătianu o moţiune cu asemenea miză. El a susţinut că la preluarea mandatului de la fostul ministru al Culuturii, Lucian Romaşcanu, a constatat că nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară şi teme principale ale modului de aniversare a Centenarului.
„Prezenta moţiune este despre trezirea la realitate, în ultimul ceas, a ministrului Culturii şi a guvernanţilor actuali să facă ceva pentru ca românii să poată celebra Centenarul Marii Uniri aşa cum se cuvine. (...) În acest context, deputaţii opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru reconsiderarea unui plan naţional dedicat Centenarului Marii Uniri”, se arată în textul moţiunii.
„Am constatat cu tristeţe şi îngrijorare că experienţa dumneavoastră de director de teatru binecunoscută nu o puteţi demonstra şi în activitatea Ministerului”, îi transmit iniţiatorii moţiunii ministrului Culturii.
Ei mai spun că acţiunile şi declaraţiile ministrului Culturii au demonstrat "incoerenţa actului de guvernare” privind Centenarul şi acuză lipsa de transparenţă a ministerului, blocajul instituţional, lipsa dialogului cu Parlamentul şi a strategiei de dezvoltare.
În textul moţiunii este amintit faptul că George Ivaşcu nu a dat curs niciunei invitaţii de a participa la discuţii în Comisia de cultură din Camera Deputaţilor: "Ce aţi făcut dumneavoastră? Nu aţi dat curs nici acelei invitaţii (din februarie, n.r.) şi nici altor alte trei solicitări ulterioare”. "Cu stupoare am aflat, chiar de pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, faptul că mesajul ministrului Culturii la Leipzig a fost transmis de către secretarul de stat Alexandru Oprean. Aşadar nu v-aţi prezentat nici la Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor şi nici la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig. Vă caracterizează ABSENŢA, domnule ministru!”.
Este adusă în discuţie şi problema anulării celor peste 2.000 de proiecte aprobate la finalul anului trecut de ministrul Culturii de la acea vreme, Lucian Romaşcanu şi "amânarea celebrării Centenarului până în anul 2021”, făcând referire la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României.
„Regretabil este faptul că în Anul Centenarului Marii Uniri, luptele interne din PSD şi desele schimbări în rândul miniştrilor Culturii şi în rândul secretarilor de Stat ai Departamentului Centenar au pus cruce pregătirilor proiectelor de ţară dedicate celor 100 de ani de la făurirea Statului unitar modern”, se mai arată în text.