România trebuie să-şi modifice Constituţia. Aceasta este recomandarea transmisă de Comisia de la Veneţia, ai cărei experţi spun că este nevoie de redefinirea unor proceduri importante, precum suspendarea şefului statului sau rolul preşedintelui şi premierului în relaţia cu Uniunea Europeană. Şi Avocatul Poporului ar trebui să aibă un rol mai bine stabilit de Constituţie, spun aceştia.
În plus, ei critică şi numărul mare de ordonanţe de urgenţă adoptate de Executiv, indiferent că este vorba de USL, sau de guvernele anterioare. Într-un comunicat de presă, Guvernul condus de Victor Ponta „salută” propunerile transmise de Comisia de la Veneţia şi remarcă faptul că experţii au ţinut cont de faptul că deciziile Curţii Constituţionale referitoare la referendumul pentru demiterea preşedintelui au fost respectate.
„Comisia de la Veneția confirmă abuzurile Guvernului Ponta”
„Premierul desemnat Victor Ponta este preocupat în aceste zile să măreasca structura Guvernului pentru a conferi imunitate și a împărți bani cât mai multor prieteni politici. Dar ar fi bine să-și facă timp să citească cu atenție și integral raportul Comisiei de la Veneția, care îi spune negru pe alb că în vară a abuzat de statul de drept și a încălcat legile țării”, a scris Monica Macovei pe contul de Facebook.
„Oricât va încerca Ponta să-și schimbe imaginea, astfel de rapoarte – raționale și obiective – îl vor însoți permanent ca o dovadă a ilegalităților pe care le-a comis pentru a urmări un interes politic nedemocratic”, a comentat europarlamentarul PDL.
În comentariul de pe blogul personal, Monica Macovei detaliază concluziile raportului Comisiei de la Veneția.
„Comisia de la Veneția confirmă abuzurile Guvernului Ponta și ale USL de slăbire a statului de drept în România în timpul demersurilor politice care au dus la suspendarea președintelui Traian Basescu.
Potrivit europarlamentarului PDL, Comisia de la Veneția condamnă măsurile luate de Ponta, Antonescu și Voiculescu, pe care le consideră „problematice” din punctul de vedere al constituționalității ți statului de drept: revocarea Avocatului poporului, demiterea președintilor Parlamentului, modificarea regulilor în timpul jocului, limitarea atribuțiilor Curții Constituționale, adoptarea ordonanțelor de urgență fără să existe vreo urgență reală, presiunile asupra judecătorilor Curții Constituționale și a procurorilor.
„Este rușinos pentru Guvern să îți atragă atenția Comisia de la Veneția că în Constituția României se precizează că nu pot fi adoptate ordonanțe de urgență în domeniul legilor constituționale, cu referire la OUG prin care erau reduse atribuțiile Curții Constituționale. Asta arată că Ponta, în mod disprețuitor, nu respectă Constituția.”, a comentat Monica Macovei.