MAI MULTĂ IMUNITATE. Statutul parlamentarilor a fost adoptat
Actualizare 13.48. Statutul parlamentarilor a fost adoptat cu 309 voturi pentru. Democrat liberalii s-au abţinut iar cei de la UDMR au votat împotrivă.
Cele mai importante modificări vizează reducerile de cheltuieli, marea controversă fiind legată de reducerea sumei de cazare la 4.500 de lei.
Au fost reduse unele cheltuieli cu transportul astfel încât parlamentarii să fie încurajaţi să circule cu maşinile personale, urmând să li se deconteze 1.500 de lei pe săptămână. Lor li se vor deconta şi două zboruri, pe săptămână, de la Bucureşti spre localitatea de domiciliu.
Citiţi şiEconomii de 1 milion de euro. Parlamentarii renunţă la mic-dejunul de la hotel
Sesiune extraordinară la Parlament. Aleşii îşi taie singuri privilegiile
Ce spun doamnele parlamentar despre noul statut
Aleșii se imunizează contra Codului Penal
Statutul parlamentarilor: Mai puţine privilegii, dar cu 4000 de lei bani de cazare în buzunar
Traian Băsescu: O consolidare a imunității parlamentare ar fi o gravă eroare
Preşedintele Camerei Deputaţilor a trimis statutul parlamentarilor la Cotroceni şi la Parchet
Privind regimul incompatibilităţilor, va fi aproape imposibil ca un parlamentar găsit în incompatibilitate să-şi piardă mandatul. În condiţiile în care procurorii ar cere reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar, acest lucru s-ar obţine destul de greu, întrucât prin statut au fost impuse reguli noi şi mai restrictive în acest sens.
Pentru prima oară, este pedepsit conflictul de interese.
Sebatorii şi deputaţii nu vor mai avea voie să-şi angajeze rudele la birourile parlamentare.
Actualizare 13:15:Senatorii și deputații renunță cu greu la privilegiile cu care s-au obișnuit, tocmai din acest motiv au durat atât de mult timp discuțiile în comisiile de spcialitate. Aseară a fost un raport al Comisiei de statut, care a fost modificat în această dimineață, deoarece parlamentarii USL și-au dat seama că nu le convin modificările făcute în domeniul conflictelor de interese.
Unul dintre cele mai discutate puncte a fost al incompatibilităților.
Democrat-liberalii au spus că aceste modificări ar însemna o super-imunitate cu care ei nu sunt de acord, iar parlamentarii PP-DD au părăsit sala pentru că nu au primit în timp util raportul.
Actualizare 12.30.Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în sesiune extraordinară, pentru a discuta modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor şi pentru a vota Avocatul Poporului şi preşedintele CNA.
La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 443 parlamentari, 143 fiind absenţi.
Şedinţa a început cu o oră întârziere faţă de programul stabilit şi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Modificare în Statut: Şi incompatibil, şi parlamentar
Putem vorbi de o securizare a privilegiilor parlamentarilor, deși propunerile inițiale vizau o serie de modificări prin care aleșii care încalcă legea să-și poată pierde mai ușor mandatul sau unele cheltuieli ale parlamentului să fie reduse.
Comisia de statut, care a terminat în această noapte raportul la această lege specială, a operat unele modificări care invalidează propunerile inițiale.
Citiți șiComisia pentru statutul parlamentarilor a blocat accesul presei la şedinţă
În ceea ce privește incompatibilitatea, până acum se stabilea clar că, dacă un parlamentar este găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate, iar dacă el nu va ataca decizia ANI, atunci își va pierde mandatul în termen de 15 zile. Însă a fost eliminat acest articol, spunându-se că, doar dacă o instanță dă o decizie definitivă, atunci parlamentarul își pierde mandatul.
Dacă parlamentarul nu atacă raportul ANI, el nu ajunge în instanță, iar mandatul său va rămâne în continuare valabil. Cu alte cuvinte, incompatibil, dar în continuare parlamentar.
Deasemenea, a fost eliminat și articolul care prevedea că un parlamentar, dacă este găsit cu o avere pe care nu poate să o justifice, să-și piardă mandatul.
Au ignorat recomandările Parchetului instanţei supreme privind imunitatea
În ceea ce privește imunitatea, parlamentarii nu au ținut cont de recomandările Parchetului General, care prevedeau foarte clar cum să fie ridicată imunitatea unui parlamentar în caz de percheziție, reținere sau arestare.
Ei au decis că, dacă Parchetul cere arestarea, reținerea sau parcheziția unui ales, atunci să trimită motivele temeinice către Parlament, din care să rezulte că acel parlamentar merită să fie încarcerat.
În ceea ce privește tăierea cheltuielilor, au menținut tăierile de cheltuieli de la cazare, adică suma de 4.000 de lei, dar în privința transporturilor se propunea o reducere drastică a cheltuielilor prin care parlamentarii aveau voie la doar două drumuri dus-întors pe săptămână.
A fost modificată și această prevedere, astfel că, acum, parlamentarii vor beneficia de o a doua sumă forfetară. În prezent, aceștia beneficiază de o sumă forfetară de 10.000 de lei, iar acum vor putea cere o a doua sumă forfetară, al cărei cuantum încă nu este cunoscut.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News