Social-democraţii caută un răspuns la o întrebare clară: cum se vor raporta de acum încolo la problemele penale ale lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gheorghe Nichita sau Ecaterina Andronescu?
Victor Ponta este trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Prezenţa sa la Comitetul Executiv nu este sigură, pentru că premierul de-abia se întoarce din Mexic la acest sfârşit de săptămână.
„Toleranţa noastră faţă de fapte de corupţie trebuie să fie zero”, spunea Victor Ponta, în decembrie 2014, pentru ca, în martie 2015, premierul să spună că „dacă se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru.”
În cazul lui Victor Ponta, urmărirea penală a început în iulie, dar premierul nu a fost de acord să i se aplice criteriile de integritate propuse chiar de el la Consiliul Naţional. Rezoluţia social-democraţilor, adoptată în martie, nu lăsa niciun dubiu: "Membrii PSD care fac parte din Guvern sau din conducerea Parlamentului îşi vor pierde funcţia dacă sunt urmăriţi penal în dosare de corupţie", se nota în document.
În apărarea sa, premierul a motivat ulterior că el nu este urmărit pentru fapte de corupţie. Lucrurile se pot schimba după Comitetul Executiv de la Negreşti Oaş.
„Anunţ şi acum în direct, uitându-mă direct în ochii dvs că lucrăm la un Cod de conduită de etică şi conduită care cuprinde mai mult decât situaţii penale în care se pot găsi colegi de-ai noştri”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Discuţiile în legătură cu noul Cod de Integritate s-au purtat până acum în cerc restrâns. Documentul va avea în jur opt pagini şi va menţine sancţiunile pentru cei acuzaţi de fapte de corupţie. Liviu Dragnea - condamnat el însuşi în primă instanţă în dosarul Referendumului - a lăsat de înţeles că vor exista supărări după adoptarea noului Statut, dar că nu mai este dispus la compromisuri.
„Nu cred că în varianta în care se adoptă o grilă de criterii de integritate şi aia automat este pusă peste partid şi partidul nostru devine dintr-odată un partid de sfinţi”, a spus Liviu Dragnea, în septembrie 2015.
După şedinţa Comitetului Executiv se va înfiinţa o Comisie de analiză internă, care va judeca individual fiecare caz în care un social-democrat are probleme cu justiţia.