PNL așteaptă motivarea judecătorilor pentru a face apel, dar verdictul a ridicatsemne de întrebare legate de legitimitatea conducerii PNL. Mai ales că este vorba și despre candidatul PNL și PDL la președinție.
„În ce privește documentele congresului extraordinar și ordinar, deci inclusiv alegerea mea și a conducerii PNL, nu au fost niciun fel de obiecțiuni. Instanța nu a acceptat în totalitate modificările din statut care au fost aduse, dar asta e o problemă birocratică, ce nu afectează în niciun fel modul în care acționăm sau faptul că sunt președintele PNL în continuare”, a spus astăzi Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.
„Nu are absolut nicio influență, probabil spre supărarea unor contracandidați, asupra faptului că sunt în continuare candidatul desemnat pentru prezidențiale”, a adăugat el.
Partidul Naţional Liberal a cerut înscrierea modificărilor aduse statutului în registrul partidelor parlamentare, aşa cum cere legea, după congresul extraordinar de la sfârşitul lunii iulie. Solicitarea PNL a fost luată în discuţie ieri, dar tot atunci un primar liberal din Dâmboviţa s-a opus cererii propriului partid.
„Am sesizat că organizarea celor două congrese a fost nestatutară. Am adus în discuție faptul că domnul Iohannis nu putea să fie numit în funcția de președinte interimar al PNL pentru că derogarea cu privire la vechime se referea la cei care candidează pentru o funcție de conducere, nu la cei care sunt numiți. Or domnia sa și-a dat demisia dintr-o funcție de conducere, de primvicepreședinte al PNL, chestiune la care nu putea să revină”, a spus Dănuţ Bădău, primarul din Pucioasa.
În aceste condiţii, judecătorii au luat act că a avut loc un congresul, dar au refuzat să înscrie modificările de statut în registrul partidelor. Practic, asta înseamnă că ele nu există, cel puţin până la o nouă decizie a instanţei. Lucru pe care colegii de partid ai lui Klaus Iohannis încearcă să-l obţină cât mai rapid.
„Ca și act de voință, domnul Iohannis a fost ales cu 1350 de voturi, față de 190 cât a primit contracandidatul său, nu există niciun fel de problemă, eu cred că nu ar trebui să înceapă discuții sau speculații până nu vedem exact care este decizia completului de la Tribunal”, a spus Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL.
„Documentele partidului din congres referitoare la conducerea partidului au fost înregistrate, vom vedea ce prevederi nu corespund normelor pe care instanţa le-a analizat, le vom pune în acord cu proxima ocazie”, a spus și Alina Gorghiu, purtător de cuvânt PNL.
„A urmat un congres la care a candidat, fără niciun fel de contestație a fost ales preşedinte al PNL, suntem doar în terenul unor chestiuni formale, juridice, pe care trebuie să le vedem şi pe care partidul le va rezolva”, a spus și fostul președinte al liberalilor, Crin Antonescu.
Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu, acum artizan al propriei construcţii politice, crede că decizia tribunalului este corectă.
„Au urmărit îndepărtarea lui Antonescu si punerea cât mai repede a lui Iohannis în funcția de preşedinte al partidului, s-a făcut fără respectarea prevederilor statutare și iată consecința, PNL-ul cred că are o problemă în acest moment”, a spus el.
Juriştii PNL au la dispoziţie cinci zile pentru a contesta decizia. În caz contrar, aceasta rămâne definitivă, ceea ce ar însemnă că orice decizie luată de Klaus Iohannis ca şef de partid este nulă din punct de vedere legal.