Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, după discuțiile purtate cu premierul Ludovic Orban că, în condițiile unui guvern minoritar, asumarea răspunderii „e o formă de legiferare care poate să funcționeze”, vorbind în mod particular despre bugetul pe anul 2020.
Președintele a spus despre discuțiile cu premierul și o parte dintre miniștrii că au fost „foarte bune”.
„M-au informat despre situația găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au și despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Vom continua seria discuțiilor”, a spus Klaus Iohannis, înainte de întâlnirea cu ambasadorii țărilor din UE, pe care a numit-o „discuție informală, un schimb util de idei”.
„În România, climatul politic s-a schimbat mult, s-a îmbunătățit mult, abordările noastre au revenit pe făgașul european, am multe de spus și aștept întrebările lor”, a completat șeful statului.
Întrebat despre o nouă lege a pensiilor, el a spus că „ar fi utilă” (Detalii aici).
În ceea ce privește asumarea răspunderii guvernului pe legea bugetului din 2020, Klaus Iohannis a spus că „în condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze, pentru orice tip de lege”.
„Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu asumate de guvern, orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii guvernului, dar asta este strict o decizie a guvernului și, dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la guvern și nu de la mine”, a completat Iohannis.
Întrebat despre vocile din Parlament care contestă această formă, președintele a răspuns că „întotdeauna există opinii diferite pe teme publice”.
„Nu doresc să fac eu afirmații despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituțional și este posibil să-și asume guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a subliniat șeful statului.
„Solicitarea mea pentru guvernul Orban a fost să vină cu un proiect care acoperă necesarul pe anul viitor și să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit de 3% din PIB”, a mai răspuns președintele Iohannis, întrebat dacă sunt bani prevăzuți în acest proiect de buget pentru majorrarea punctului de pensie cu 40% din 1 septembrie 2020.
Anterior, premierul Ludovic Orban a declarat că nu a vorbit încă despre asumarea răspunderii privind legea bugetului pe anul viitor cu șeful statului.