Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o nouă Lege a pensiilor ar fi necesară, deoarece mulţi pensionari şi şefi de instituţii publice au semnalat inechităţi în legea actuală. Şeful statului susţine că Guvernul Orban va face o analiză în acest sens. Și premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că anul viitor Guvernul va lucra la o lege a pensiilor „mai bună”.
„Cred că o nouă Lege a pensiilor ar fi utilă, în condiţiile în care foarte mulţi pensionari şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor. Asta e o chestiune însă care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două.
Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că Guvernul va crea, în 2020, echipe de specialiști care vor face o analiză asupra sistemului de pensii din România, astfel încât să creeze o lege a pensiilor „mai bună”.
„Uitați-vă în programul de guvernare. Anul viitor vom crea echipe largi de lucru care vor include specialiști. Vom include reprezentanți din partea organizațiilor pensionarilor, oameni care au expertiză în domeniu pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncționalitățile, inechitățile. Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”, a afirmat prim-ministrul
Actuala Lege a pensiilor a fost promulgată în iulie 2019 şi prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.
Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
Legea promulgată în iulie, stabilește o nouă formulă de calcul a pensiilor începând cu anul 2022. Textul prevede că pentru fiecare cetățean se însumează un punctaj total rezultat din contribuții și nu se mai împarte la anii munciți.
Punctajul se va înmulți cu un indice de referință stabilit acum la 75 de lei, indexat cu valoarea inflației și majorat în funcție de salariul mediu brut pe țară. Fostul guvern promitea că din 2022 pensiile se vor dubla.
Majorarea punctului de pensie ar urma să aibă un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 acesta ar fi de 81,1 miliarde de lei.
Editor: Robert Kiss