Palatul Cotroceni este punctul central al zilei. Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu PNL, USR și UDMR şi va anunţa la ora 17.00 numele premierului.
UPDATE 12.10. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus după discuţiile cu preşedintele că Uniunea nu respinge și nu promite susținere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.
„Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem și nu promitem susținere înainte să vedem programul de guvernare și care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniștri. După ce știm toate aceste detalii putem spune dacă susținem sau nu susținem. Nu am avut discuții cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuții nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a declarat Kelemen Hunor.
UPDATE 11.50. Președintele USR, Dan Barna, a scris un mesaj pe Facebook după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Barna susține că președintele vrea să discute despre anticipate abia după alegerile prezidențiale, în condițiile în care anticipatele nu pot fi organizate în ultimele 6 luni de mandat, iar argumentul lui Iohannis a fost că trebuie înlocuită „urgent” Viorica Dăncilă.
Dan Barna nu a fost de acord și a cerut anticipate „acum”.
Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor merg să discute despre componența și susținerea pentru noul Executiv. Președintele PNL pare să fie favorit pentru funcția de șef al executivului, iar cabinetul lui Orban ar urma să aibă politicieni, dar și tehnocrați.
Viitorul executiv, așa cum este el discutat în interiorul PNL, va avea maximum 16 ministere, față de 24 câte are Guvernul Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați partidului.
Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.
Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție.
Ministerul de Interne - Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat
Ministerul Educației - Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș
Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei)
Ministerul Transporturilor - Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților
Ministerul Muncii - Violeta Alexandru, președintele PNL București
Ministerul Economiei - Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților
Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru, liderul federației ProAgro
Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban
Ministerul Apărării -Nicolae Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare
Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă
Ministerul Sănătății - Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava
Ministerul Finanțelor - un specialist din afara partidului, posibil Cristian Păun, profesor la ASE, consilierul președintelui PNL, Ludovic Orban
Ministerul Justiției - un tehnocrat.
Citiţi şi:
Primele probleme în paradisul PNL. Ludovic Orban nu acceptă miniștri specialiști și nu are voturi să treacă de Parlament
Grupul minorităţilor naţionale din Parlament anunţă că votează Guvernul PNL
Parlamentarii PSD anunță oficial ce vor face la votul de învestire a noului guvern
Tăriceanu, la Digi24: „Este nenegociabil, nu votăm un guvern care să îl aibă pe Petrov, informatorul Securității”
Victor Ponta confirmă că nu va susține un guvern monocolor PNL
USR a decis să nu intre la guvernare și să rămână pe varianta de anticipate