Liderii USR au decis, luni seara, după ce în partid au apărut voci care cereau intrarea la guvernare, să nu facă acest pas și să rămână consecvenți cu ideea lor inițială de a susține alegeri anticipate.
Stelian Ion și Mihai Goțiu, doi dintre parlamentarii USR care au cerut intrarea la guvernare, nu au avut suficienți oameni de partea lor ca să formeze o majoritate pentru ca USR să-și schimbe decizia de a nu face parte din guvernul format în jurul PNL, potrivit surselor Digi24.
O scrisoare internă a fost trimisă zilele trecute de deputatul Stelian Ion, în care acesta le cerea colegilor să analizeze eventuala intrare a USR în guvernul PNL. Stelian Ion ar fi vrut să ceară două ministere: Justiție și Mediu, potrivit surselor Digi24.ro. Subiectul este discutat luni seară, într-o ședință informală a liderilor USR.
Comunicatul USR: USR rămâne ferm pe poziție - susține alegerile anticipate
USR va merge, marți, la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.
Liderii USR au avut luni seara o discuție pentru a stabili acțiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, și au decis să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susținut ca USR să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar forțelor reformiste.
„USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic, orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a explicat președintele USR, Dan Barna, după ședința de partid.
Condițiile USR pentru a vota învestirea unui guvern de tranziție
Din discuția liderilor USR a reieșit că parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme:
- Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
- Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
- Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
- Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.
Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ, arată comunicatul USR.
La cele patru condiții se adaugă faptul că orice membru al guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR.
Editor: Luana Păvălucă