Andrei Pleșu a spus despre ieșirea PNL de la guvernare că „s-a rupt ruptura”.
„USL e o construcție făcută pe o ruptură și pe ideea distanței luate față de un personaj și față de ceea ce se numește regimul instituit de acel personaj. O solidă construcție politică se face de obicei pe solidaritatea în jurul unei construcții. Dacă faci o construcție în jurul unei rupturi, în jurul unui program de demolare, ai demolarea în casă. Și la asta asistăm”, a spus el.
Andrei Pleșu a continuat spunând că USL „a fost ciorbă, a ajuns piftie, iar acum s-a făcut ghiveci”.
Gabriel Liiceanu spune, în schimb, că problema României este că România nu are viață politică.
„Ca să ai viață politică, trebuie să ai niște viziuni politice, niște programe politice foarte clare. Eu nu știu ca în clipa de față să existe un partid care are o programă, dincolo de ceea ce susține fiecare partid”, spune filosoful.
„Chiar dacă am presupune că PSD a avut sau ar avea un program de stânga coerent, iar PNL, un program de dreapta coerent, atunci a face să funcționeze stânga conturată într-o alianță cu dreapta bine conturată într-o alianță înseamnă nimic altceva decât să desființezi din peisajul politic al țării opiziția. Or viața democratică nu există fără opoziție”, a continuat Gabriel Liiceanu.
„Câtă vreme ai o masă electorală care poate fi cumpărată în orice clipă cu pomeni jalnice de tipul uleiului, zahărului și al făinii, pe de altă parte când ai primari plătiți în preajma alegerilor prin creșteri de salarii enorme – câte 700 de lei creștere de salariu, înseamnă că ai pregătit un teren pe care jocul democratic nu se mai poate face”, adaugă el.
„Eu spun mai mult, opoziția nu mai are identitate, nu mai știm cine e în opioziție. Opoziția a devenit o formă de a face politică care nu se raportează direct la Guvern. Se face opoziție și în cadrul Guvernului, și înăuntrul alianței de guvernare, și președintele face opoziție. Chiar și partidele de opozție fac uneori opoziție”, spune Andrei Pleșu.