Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că nu a văzut demisiile miniștrilor USR PLUS care au fost depuse azi dimineață la Secretariatul General al Guvernului și că încă analizează această situație înainte de a lua o decizie. Totodată, Cîțu nu exclude, după discuția cu președintele Klaus Iohannis, ca demisiile să fie retrase.
„Dați-mi voie să analizez întâi situația. În momentul acesta încă analizez situația politică”, spune Forin Cîțu, întrebat când va lua act de demisiile miniștrilor USR PLUS și când va desemna interimarii.
Premierul spune că nu a văzut demisiile.
„Când o să iau o decizie, o să anunț. Nu am luat nicio decizie în acest sens. Eu în continuare mizez pe o guvernare de dreapta în România”, spune Cîțu, întrebat dacă va demite secretarii de stat propuși de USR PLUS.
Întrebat dacă după discuția cu președintele Klaus Iohannis este posibil ca miniștii USR-PLUS să-și retragă demisiile, Florin Cîțu a răspuns: „Bineînțeles că este posibil”.
USR PLUS susține că își va retrage demisiile doar dacă se schimbă prim-ministrul Florin Cîțu.
Citește și: Klaus Iohannis: „Vă garantez că vom găsi cele mai potrivite soluții pentru a depăși actuala criză politică”
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, la ora 16:00, o întâlnire cu vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, la Palatul Cotroceni, au precizat surse politice pentru Agerpres.
Surse politice au declarat, luni, pentru Digi24.ro, că discuția va avea loc la inițiativa președintelui Iohannis, după ce șeful statului a avut și luni o întrevedere cu premierul Florin Cîțu, pe care l-ar fi asigurat de sprijinul său în continuare și căruia i-ar fi spus că singura soluție pentru rezolvarea crizei guvernamentale este ca USR PLUS să renunțe la moțiunea de cenzură. USR PLUS vrea demisia lui Florin Cîțu.
Dan Barna a declarat că îi va spune lui Klaus Iohannis că această criză se poate încheia în câteva zile și că USR PLUS își dorește să continue coaliția alături de PNL și UDMR.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va comunica marți Guvernului moțiunea de cenzură, chiar dacă cea de-a patra ședință a Birourilor permanente reunite, convocată pentru stabilirea calendarului moțiunii, a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Orban a invocat o decizie a Curții Constituționale potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.
Editor : Alexandru Costea