Eugen Nicolicea a dat vina pe USR pentru calitatea legilor justiției, în discuția cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. Deputatul PSD le-a spus că deputatul Stelian Ion a venit cu boxe la o dezbatere din comisia specială și din acest motiv au existat neînțelegeri.
Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia poartă joi discuții cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pe tema ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. USR a anunțat că va ridica și problema modificării codurilor penale de miercuri, din Parlament.
Despre legile justiției a vorbit și deputatul PSD Eugen Nicolicea, numai că, potrivit deputaților USR prezenți la discuții, el a dat vina pe opoziție pentru calitatea legilor.
„Sunt acum la întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția. Sunt așezat între Iordache, Nicolicea și Cazanciuc. Trubadurul PSD, Eugen Nicolicea, le explică membrilor Comisiei de la Venezia că opoziția s-a comportat huliganic în comisii și noi am perturbat lucrările comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției. Susține că din cauza comportamentului opoziției, care a venit cu boxe (cc Stelian Ion), s-au strecurat unele greșeli în deciziile finale ale comisiei speciale. Așa se scuză marele Nicolicea în fața celor care au venit să ne întrebe de ce România o ia razna”, spune deputatul USR Iulian Bulai.
„Acestea sunt argumentele de grădiniță ale omului propus spre a fi viitorul Ministru al Justiției. Omul care se visează succesorul lui Tudorel Toader. Nu mai am cuvinte. Ne prăpădim de râs la argumentele lui. Dar e de plâns. Oare cine îl crede pe acest domn?”, adaugă deputatul.
Modificările la legile justiției au fost criticate dur de Comisia Europeană, de către Comisia de la Veneția și GRECO. Ele au fost contestate însă și de magistrați, care au protestat în aproape toată țara, dar și de către societatea civilă prin mai multe proteste.
Anul trecut, Comisia de la Veneția a dat un raport privind modificările aduse atât codurilor penale, cât şi legilor justiţiei, în care recomanda desființarea secției speciale de anchetare a magistraților. Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparenţă şi fără să ţină cont de opinia sistemului judiciar, acuzau specialiştii.
Comisia de la Veneţia constata în octombrie 2018, printre altele, că autorităţile române au continuat procedura de legiferare şi adoptare a modificărilor aduse legislaţiei din justiţie în ciuda apelurilor repetate ale instituţiilor europene (inclusiv GRECO) de a asigura o consultare largă.
Despre legile justiției, experții mai spuneau că, deși au fost îmbunătăţite după criticile iniţiale şi după o serie de decizii ale CCR, nu este greu de observat pericolul ca, împreună, o serie de instrumente să pună presiune pe judecători şi procurori şi să submineze independenţa sistemului judiciar.
Recomandări:
- modificarea Constituţiei şi a modului de numire a procurorilor şefi;
- implementarea de condiţii suplimentare pentru răspunderea magistraţilor;
- renunţarea la pensionarea anticipat;
- renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor;
Rapoartele finale ale Comisiei de la Veneția pe România: