Constituţia îi dă dreptul exclusiv preşedintelui Traian Băsescu să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru.
Traseul noii puteri începe aici, la Palatul Cotroceni. Potrivit Constituţiei, preşedintele nominalizează un prim-ministru în urma consultărilor cu partidul care a obţinut majoritatea în Parlament. Cum nu există un astfel de partid, preşedintele a convocat luni, la consultări, toate formaţiunile care au participat în alianţe la aceste alegeri parlamentare. Cel mai probabil, luni, preşedintele va anunţa şi numele premierului.
Învestirea Guvernului este iniţiată şi finalizată de preşedinte, însă decizia asupra componenţei viitorului Executiv este a Parlamentului.
Ca să se instaleze la Palatul Victoria, candidatul la funcţia de prim-ministru, are la dispoziţie, potrivit Constituţiei, 10 zile de la desemnare pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului de guvernare şi asupra întregii liste a miniştrilor săi.
Fiecare candidat la funcţia de ministru va fi audiat în comisiile noului Parlament, care vor întocmi un raport de care plenul poate să ţină sau nu cont.
Următorul pas pentru viitorul Executiv este să se prezinte în faţa Parlamentului, unde premierul desemnat şi miniştrii săi vor cere votul de încredere al majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Traseul viitoarei puteri se încheie tot la Palatul Cotroceni, unde premierul şi cabinetul său vor depune jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele poate dizolva Parlamentul, dacă acesta respinge Guvernul de două ori, în decurs de 60 de zile de la prima solicitare.