„Este o invitație oarecum surprinzătoare, poate era așteptată invitația guvernului francez. Datorăm această invitație nu neapărat întâlnirii de la Consiliul European, din luna decembrie, unde președintele Iohannis l-a desemnat pe premierul Cioloș ca reprezentant al României și unde, de altfel, domnul Cioloș – conferind cu doamna Merkel – a stabilit această întâlnire. E prima întâlnire externă realmente importantă a premierului Cioloș”, a declarat Emil Hurezeanu, pentru Digi24.
Ambasadorul român a explicat că vizita premierului Dacian Cioloș în Germania se explică și prin faptul că „într-o constelație central-est-europeană tensionată cu evenimentele cunoscute, unii văd în ele derapaje de la democrație, din Polonia, din Ungaria, din Cehia – în România lucrurile sunt stabile, nu există partide sau mișcări politice anti-europene, nu există extremisme și nici încălcarea flagrantă a regulilor funcționării europene.”
„Toate acestea sunt mai vizibile acum prin constrast. România este un caz de distincție în raport cu evoluțiile politice din țările vecine”, a precizat Emil Hurezeanu.
„Există câteva date obiective care transformă România într-un partener privilegiat al Germaniei; e vorba de influența cultural-istorică a Germaniei în România spre deosebire de alte țări cum ar fi Polonia sau Cehia, unde există un fond de reflexe anti-germane explicabile sau nu, în orice caz supralicitate în perioade de criză. Germania este o țară care se bucură în România de o amintire eminamente pozitivă”, a continuat Emil Hurezeanu, amintind că anul trecut România a schimbat bunuri cu Germania în valoare de 23 de miliarde de euro și că firmele germane din România asigură 300.000 de locuri de muncă.
„Domnul Cioloș este un reprezentant foarte cunoscut al României, nu numai în calitatea veche de comisar”, a mai spus ambasadorul României în Germania, exemplificând totodată bunele relații cu oficialii germani.
„E recunoscut la rândul lui pentru competența în calitate de comisar și, în același timp, e recunoscut pentru faptul că reușește – venind din afara partidelor politice, e adevărat după neliniști și un protest activ al democrației directe – să mențină echilibrul politic într-una din țările cele mai stabile politic din această parte a Europei. Cred că acestea sunt argumentele care transformă întâlnirea domnului Cioloș cu Angela Merkel, mâine, la Berlin, într-un moment foarte important nu doar pentru România, ci și pentru Germania”, a subliniat Emil Hurezeanu.
Ambasadorul României în Germania a adăugat în continuare că 'șantierul' între cele două țări este reprezentat de parteneriatul european, situația Ucrainei ori evoluțiile neașteptate din Polonia, neputând fi excluse relațiile bilaterale economice și geopolitice.