Fostul cancelar german Angela Merkel trebuie să înceteze să mai încerce să-și justifice deciziile luate cât a fost în funcție, care l-au încurajat pe șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, și au dus la consecințe dezastruoase pentru Ucraina, a declarat un deputat de top de la Kiev pentru POLITICO.
„Dacă Ucraina ar fi primit un plan de acțiune de aderare (MAP) la NATO în timpul summitului de la București (din 2008), acest lucru ar fi putut preveni o nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a declarat vineri Oleksandr Merezhko, șeful comisiei de relații externe din parlamentul ucrainean.
Merezhko a reacționat la aparițiile publice ale lui Merkel în timpul promovării noii sale cărți, „Freedom”, în care vorbește despre decizia de a opri aderarea Ucrainei la NATO în 2008 justificând că acordurile de la Minsk au dus la înghețarea războiului Moscovei în Ucraina timp de opt ani și despre controversatele gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Europa.
Merkel a cerut, de asemenea, să se exploreze o soluție diplomatică pentru război la un moment dat, deși conducerea din Ucraina spune că nu se poate avea încredere că Moscova va negocia cu bună-credință.
„Nu este doar în interesul Ucrainei, ci și în interesul nostru ca Putin să nu câștige acest război”, a declarat Merkel joi pentru postul public german ZDF, dar „soluțiile diplomatice trebuie întotdeauna luate în considerare în paralel”. Declarația a evervat oficialii de la Kiev.
„Despre ce fel de „întoarcere la diplomație” putem vorbi, când o astfel de „diplomație” sub auspiciile lui Merkel, sub forma „procesului de la Minsk”, a avut loc deja și a dus la o agresiune pe scară largă?” spuse Merezhko.
Potrivit parlamentarului, Merkel nu poate admite că a acordat mai multă atenție intereselor economice germane decât securității comune europene. „Merkel a ținut cont de interesele și cerințele partenerului său economic, Rusia, mai mult decât de interesele Ucrainei. Politica ei față de Rusia poate fi numită o politică de liniște”, a spus Merezhko.
Merkel a declarat că, dacă nu ar fi fost deciziile sale, Putin ar fi invadat Ucraina mult mai devreme. Dar Merezhko a spus că Putin și-a lansat invazia pe scară largă în 2022 pentru că era sigur că nu va primi nicio reacție ascuțită din partea politicienilor, cum era Merkel în 2014. „Din păcate, Merkel nu a învățat din greșelile ei”, a adăugat el.
Editor : M.I.