Cum vor să-și schimbe parlamentarii procedura de ridicare a imunității

Data publicării:
1701 20jsbetaimunitati-44382

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca în prezent, dosarul integral.

Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor, citat de Mediafax.

Prin această modificare se doreşte să nu se mai trimită tot dosarul la Parlament, ca până acum, ci doar probe pe care procurorul le consideră relevante pentru măsura respectivă şi, totodată, să fie excluse acuzaţiile de scurgere de informaţii.

O altă propunere vizează modul în care va fi întocmit raportul comisiei în aceste cazur. „Raportul Comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate. Raportul Comisiei se aprobă prin vot secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Astfel, plenul va afla care sunt motivele pentru măsura solicitată şi dacă acestea sunt susţinute de probe şi, în acest fel, votul va fi în concordanţă cu situaţia adevărată, potrivit motivării modificării.

Eugen Nicolicea (PSD): „Au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a pus la dispoziţia presei proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, a explicat raţiunile modificărilor aduse, arătând că pe viitor nu vor mai fi aduse la Parlament dosare întregi, se va elimina acuzaţia de scurgere de informaţii din dosar şi plenul va vota în cunoştinţă de cauză.

„Până acum, în cazul unor măsuri preventive solicitate de ministru - reţinere sau arestare preventivă - se punea la dispoziţie întreg materialul probator, adică tot dosarul. De multe ori l-au cărat cu căruciorul, au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal. Prin această modificare pe care am adus-o practic nu se mai aduce întreg dosarul, ci doar se face o cerere care este motivată şi doar probele care justifică acele cazuri de arestare preventivă”, a spus Nicolicea.

Parlamentarul a mai arătat că probatoriul cerut de Statut, dacă se va adopta această modificare, va privi strict justificarea măsurii preventive. „Evident că în aceste cazuri va fi o cerere în care se arată că respectivul a încercat să fugă. Probatoriul va fi ori biletul de avion, ori procesul verbal că l-au prins în aeroport la scara avionului sau o înregistrare telefonică în care se arată că vrea să ia o gazdă”, a spus Nicolicea.

O altă modificare a statutului aleșilor, care a fost discutată în cadrul grupurilor parlamentare, ca deputații sau senatorii să rămână automat fără mandat din momentul în care sunt declaraţi definitiv incompatibili, ără să mai treacă prin procedura parlamentară. Inițiativa vine în contextul discuțiilor privind limitarea sumelor alocate aleșilor, o dată cu creșterea numărului lor, după alegerile din 9 decembrie.

Daniel Buda: O eventuală modificare a statutului poate genera prejudicii serioase în Europa

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, afirmă că intenţia reprezentanţilor USL de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor privind imunitatea parlamentară poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european.

"Atrag atenţia reprezentanţilor USL cu privire la intenţia de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care vizează imunitatea parlamentară, că acest aspect poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european. Aceste modificări preconizate a fi aprobate ar crea un statut privilegiat parlamentarilor comparativ cu cel al cetăţenilor de rând. Deşi, în mod normal imunitatea parlamentară ar trebui restrânsă, membrii USL, traumatizaţi fiind probabil de evenimentele petrecute în mandatul anterior, se gândesc acum la diverse modalităţi de obstrucţionare a justiţiei", susţine, într-un comunicat de presă transmis joi,Daniel Buda.

Liderul PDL Cluj afirmă că rolul parlamentarilor este acela de a face legi, iar conferirea unor atribuţii juridice acestora "ar însemna practic o interferenţă cu puterea judecătorească".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...