Executivul de la Bucureşti dă o ordonanţă de urgenţă la fiecare trei zile, lucru inadmisibil şi nemaiîntâlnit în nicio altă ţară. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de preşedintele Comisiei de la Veneţia, instituţia care este câinele de pază al respectării statului de drept pe continentul european.
Însă problema este una mai veche, nu doar a actualei majorităţi. S-a întâmplat şi în trecut, când au existat 100-130 de ordonanţe de urgenţă pe an. Anul acesta au fost deja 92 și sunt deja prea multe. Asta înseamnă în jur de o ordonanţă la fiecare trei zile. În nicio altă ţară nu există o astfel de situaţie, atrage atenţia preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.
Ce este ordonanţa de urgenţă, de ce este ea atât de periculoasă şi atât de mult blamată în toate statele civilizate. Când Guvernul vrea o lege, dar nu are chef de dezbatere parlamentară, adoptă o ordonanţă de urgenţă. Aceasta intră în vigoare imediat şi nici nu prea mai poate fi modificată sau atacată. Ordonanţa este trimisă în Parlament, dar în 90 la sută din cazuri aleşii nu se ating de ea şi o adoptă exact la fel cum au primit-o de la Guvern.
Practic, Executivul anulează astfel principala funcţie a Parlamentului, aceea de a legifera. Posibilitatea Guvernului de a da ordonanţe este prevăzută în Constituţie. Tot acolo scrie foarte clar că ordonanţele de urgenţă se adoptă doar în situaţii extraordinare, care nu suportă amânarea. Scrie degeaba însă, deoarece legea fundamentală a fost încălcată constant de toţi premierii ultimilor 13 ani. Numai Victor Ponta, de când a venit la guvernare şi până acum, a emis în total 169 de ordonanţe de urgenţă, 89 numai anul acesta.