El a precizat, însă, că demersurile din Parlament în privința proiectului de lege vor continua, iar PNL va vota împotrivă.
„Asupra constituționalității, neconstituționalității nu sunt chemat să ma pronunț, umbra unei eventuale neconstituționalități este prezentă chiar în comentariile care însoțesc avizul Ministerului Justiției”, a spus liderul PNL referindu-se la comentariul președintelui care a spus că președintele Senatului știe că proiectul de lege este neconstituțional.
„Unde sunt de acord cu domnul Băsescu este că într-adevăr această decizie politică trebuia asumată dacă era să fie asumată la nivelul guvernului și nu într-un proiect de lege, cu exceptia modificării legii minelor”, a declarat Crin Antonescu.
El a precizat că a vorbit cu premierul și i-a propus retragerea proiectului și asumarea de către guvern, dar Victor Ponta nu a fost de acord. „Am înțeles ferma hotărâre a primului-ministru de a lăsa lucrurile la nivelul proiectului de lege și de a avea o discuție în Parlament”, a adăugat Crin Antonescu.
„Îmi mențin poziția că trebuia decis la Guvern, pentru că nu pot parlamentarii altceva în ceea ce privește standardele de mediu, nu pot face altceva parlamentarii decât să-l asculte, să-l creadă sau nu pe ministrul Mediului. Parlamentarii, chiar dacă se duc toți la Roșia Montană, nu au pregătirea tehnică, mijloacele tehnice pe care echipele de specialiști le au”, a mai spus Crin Antonescu. „Dacă eu trebuie să-l cred pe ministru și să votez în Parlament, de ce mai e nevoie, de ce ministrul Mediului nu dă avizul?”, se întreabă președintele Senatului.
În privința avertizărilor președintelui că societatea românească riscă să se tensioneze și să se scindeze în privința Roșia Montană, Crin Antonescu a spus că „nu este ecologist și nu se sperie de o ofensivă internațională ecologistă împotriva României”.
Urmăriți-i declarațiile în materialul video de mai sus.