„Este adevărat că în cursul zilei de luni am avut o discuţie cu omologul meu olandez, care este un bun cunoscător al României şi al realităţilor româneşti. Într-o fostă capacitate anterioară de ministru al Afacerilor Europene al Olandei, a fost de altfel şi unul din sprijinitorii consecvenţi ai procesului de negocieri pentru aderarea României la UE.
E un om cu foarte multă experienţă şi care cunoaşte realităţile româneşti din proprie experienţă şi nu din relatările din presă. Spun asta pentru că este foarte important şi există un anumit grad de deschidere pozitivă pe care am înregistrat-o de la bun început”, a declarat Corlăţean într-un interviu la RRA, despre Timmermans, care ocupă funcţia de ministru de Externe în noul guvern instalat la Haga toamna trecută.
Corlăţean a arătat că va avea o primă discuţie cu Timmermans despre aderarea la Schengen cu ocazia reuniunii extraordinare a şefilor diplomaţiilor din UE convocată joi, la Bruxelles, pe tema Mali, iar pentru vizita oficială stabilită pentru luna februarie există două variante.
„Aştept un răspuns din partea omologului olandez, pentru că există două variante de lucru: o vizită la Bucureşti, cu o componentă eonomică importantă - pe relaţia bilaterală - nu uitaţi că Olanda este primul investitor străin în România - sau o posibilă deplasare a mea la Haga, care ar include însă un program ceva mai complex şi contacte la alte instituţii şi la nivel parlamentar, care este oricum foarte necesar", a spus Corlăţean.
Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.