Ce au răspuns susținătorii lui Mircea Geoană, întrebați despre modul în care acesta primește bani pentru campania electorală

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI 2024 - CANDIDAT PREZIDENTIALE - AFIS ELECTOR
Afiș cu candidatul independent Mircea Geoană / Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Campania lui Mircea Geoană „respectă prevederile legale în ceea ce privește finanțarea” și este susținută „exclusiv din donații și sponsorizări”, a transmis Mișcarea „România Renaște!” pentru Digi24.ro. Explicațiile au fost cerute după ce rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrație (SNSPA), Remus Pricopie,  a ridicat semne de întrebare cu privire la sursa finanțării campaniei lui Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din noiembrie. 

Remus Pricopie a indicat, într-o emisiune la PS News, că o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, în cazul candidaților care ajung în turul al doilea, ar putea costa în total 10 milioane de euro. 

În plus, rectorul SNSPA, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, a ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea finanțării candidaturii independente a lui Mircea Geoană.

„Dacă eu aș avea 1.000.000 euro și aș vrea să-i dau unui candidat legal, nu se poate, există limitări. Deci ai plafoane. Ca persoană fizică, ai plafoane, de unde sunt acești bani și atâta timp cât acest subiect nu este clarificat, nimic din ce transmite un candidat sau un alt candidat nu poate să fie credibil”, a comentat Remus Pricopie, la PS News.

Întrebările adresate de Digi24.ro susținătorilor lui Geoană

Digi24.ro a contactat reprezentanții platformei Mișcarea „România Renaște!”, care susține și strânge fonduri și semnături pentru candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din acest an, pentru a lămuri următoarele teme:

„1) Care sunt sursele de finanțare pentru candidatura domnului Mircea Geoană?

2) Câte persoane private au donat până în prezent? Câte persoane private estimați că vor dona?

3) Există, printre privații care donează fonduri pentru campania electorală a domnului Mircea Geoană, persoane cunoscute în spațiul public?

4) Există, printre privații care donează fonduri pentru campania electorală a domnului Mircea Geoană, persoane condamnate penal?

5) Există companii care donează sume de bani campaniei pentru alegerile prezidențiale? Cât estimați că ar fi suma totală a acestor donații?

6) Care este suma totală pe care o estimați cu privire la cheltuielile legate de campania electorală a domnului Mircea Geoană?”

Răspunsul: „Mircea Geoană va avea o campanie susținută din donații”

Mișcarea „România Renaște!” susține, în răspunsul pentru Digi24.ro, că fondurile folosite pentru candidatura lui Mircea Geoană „nu provin din bani publici”. 

„Ele provin exclusiv din donații și sponsorizări și sunt bani pe care românii îi dau Mișcării în mod voluntar. Sponsorizările primite de Mișcarea România Renaște nu au legătură cu organizații mafiote sau afaceri suspecte”, se mai arată în răspunsul acordat Digi24.ro.

Totodată, mișcarea „România Renaște!” mai menționează că Mircea Geoană va avea „o campanie decentă” și lansează atacuri la adresa contracandidaților, făcând aluzie la scandalul în care a fost implicat Nicolae Ciucă, legat de finanțarea cărții publicate de liderul PNL

„Campania lui Mircea Geoană respectă prevederile legale în ceea ce privește finanțarea, spre deosebire de alți candidați ai partidelor care cheltuie zeci de milioane de euro din bani publici și își lansează cărți plătite din buzunarul contribuabililor”, mai arată sursa citată.

Fostul număr doi din NATO a avut o scurtă declarație legată de sursa de finanțare a campaniei în timpul unui interviu acordat ProTV.

„De la oameni, nu avem alte variante”, a spus candidatul independent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...