Noi evacuări la Slănic Prahova, unde s-a surpat o stradă. A fost emis mesaj RO-Alert

Data actualizării: Data publicării:
Stradă surpată la Slănic Prahova.
Stradă surpată la Slănic Prahova. Foto: Profimedia Images

Noi evacuări au loc la Slănic Prahova, unde o stradă s-a surpat în urmă cu câteva zile și s-a format un crater de peste 15 metri. Situația este tot mai gravă. A fost emis mesaj RO-Alert.

ACTUALIZARE: Adâncimea craterului format prin surparea străzii 23 August din oraşul prahovean Slănic este de minimum 15 - 18 metri, a afirmat, joi, prefectul Emil Drăgănescu, acesta precizând că încă un bloc va fi evacuat, iar perimetrul de siguranţă a fost extins, potrivit Agerpres.

„Dacă în prima zi nu am văzut nicio gaură şi acum vedem una cu diametrul de cinci metri, estimaţi şi dumneavoastră... Ea progresiv se extinde în fiecare moment. (...) Erau 2 metri şi 20 (adâncime - n.r.) ce vedeam noi, pentru că încă aveam asfaltul care nu fusese spart complet. Acum ştim că ne aflăm pe o groapă”, a declarat presei prefectul, adăugând că adâncimea craterului „este undeva la minim 15 - 18 metri”.

Potrivit acestuia, perimetrul de siguranţă a fost extins.

„Am încercat să oferim o arie de minim 70 de metri în funcţie de datele pe care le-au avut măsurătorilor. (...) Am ţinut cont şi de specificul fiecărei zone, pentru că, normal, acolo m-am dus mai mult pentru că am mai multe locuinţe, în partea asta m-am dus mai puţin pentru că nu am locuinţele în imediata vecinătate”, a adăugat Drăgănescu.

De asemenea, prefectul a precizat că încă 16 persoane vor fi evacuate ca măsură de prevenţie, iar în zilele următoare vor fi efectuate lucrări pentru stabilizarea zonei.

„Pe lângă cei 42 (care au fost evacuaţi în prima fază - n.r.), cei 16 de care vorbim astăzi au fost rugaţi să părăsească de bunăvoie apartamentele pe perioada lucrării. (...) Mai avem o recomandare pe strada din capăt, din spatele meu, unde am închis o agenţie loto şi mai avem proprietăţi, dar, din fericire, este a unor domni care au casă de vacanţă şi nu au nicio problemă. (...) Noi nu vorbim aici şi niciodată nu o să girăm acţiuni de forţă. Repet, oamenii sunt atât de înţelegători şi de civilizaţi, încât nu avem nevoie de evacuări. Oamenii sunt evacuaţi, sunt rugaţi să părăsească clădirea”, a explicat el.

Totodată, prefectul spune că aceste clădiri evacuate urmează să fie expertizate.

„În momentul de faţă nu tragem un mare semnal de alarmă vizavi de starea clădirilor. Urmează expertizarea, nu avem indicii clare că aceste clădiri sunt afectate foarte tare, dar, ca şi măsură de prevenţie, am hotărât această evacuare. O expertiză nu durează foarte mult, este vorba de câteva zile. Când vom vedea că aceste clădiri sunt sigure, când vom vedea că această surpare se stabilizează, bineînţeles că cea mai mare dorinţă a noastră este ca oamenii să se întoarcă acasă”, a arătat Emil Drăgănescu.

ȘTIRE INIȚIALĂ: DSU anunță că a fost decisă „extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din proximitatea zonei afectate”.

„Acțiunea de evacuare a populației, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce privește siguranța acestora, se va realiza în cel mai scurt timp. Totodată, din dispoziția secretarului de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului”, anunță DSU într-un comunicat.

A fost trimis și un mesaj RO-Alert în acest sens pentru locuitorii din zonă.

Deja din zona străzii prăbușite au fost evacuați zeci de oameni care nu știu când se vor putea întoarce la casele lor.

„Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a spus prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Expertizele făcute de specialiști arată că strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi și avarierea conductelor.

„Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...