Video Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are „toleranţă zero”

Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României, participă la o şedinţă de Guvern.
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: gov.ro

Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are „toleranţă zero”, a declarat joi prim-ministrul Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei de semnare a Planului Bilateral de Acţiune în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane agreat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Planul comun de acţiune reprezintă un moment extrem de important în contextul eforturilor noastre comune de prevenire şi combatere a criminalităţii. Face parte din viziunea şi strategia de dezvoltare a acestui domeniu, pe care Guvernul României a asumat-o în ultimii doi ani, prin care ne dorim ca România să fie o ţară ostilă traficanţilor de persoane şi o ţară sigură şi prietenoasă pentru victimele care au avut neşansa să fie exploatate. Semnarea acestui document comun este şi expresia grijii şi preocupării pe care Guvernul României o are pentru cetăţenii săi mai vulnerabili şi expuşi riscului traficului de persoane care trăiesc în România sau într-una din cele mai largi comunităţi din Diaspora, respectiv cea din Marea Britanie”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme şi îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni, inclusiv un număr disproporţionat de mare de copii şi femei. „Aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt, în prezent, victime ale traficului de persoane, iar aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari”, a afirmat Ciucă.

Premierul a avertizat că la ora actuală traficul de persoane este una din formele de criminalitate cu creştere accelerată, inclusiv la nivel european, adăugând că noile tehnologii, fluxurile migratorii şi criza COVID 19 au generat riscuri şi provocări suplimentare la nivel european şi internaţional.

„Traficanţii se adaptează constant şi, adesea, îşi schimbă metodele în timp real. Aceştia exploatează persoane cu resurse insuficiente, pe cei neprotejaţi şi pe cei mai vulnerabili. De asemenea, conflictul din Ucraina a determinat milioane de persoane vulnerabile să-şi părăsească ţara. Exact aceste tipuri de situaţii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanţi pentru a transforma în victime involuntare oameni aflaţi în situaţii dificile pentru a-i forţa la prestarea de servicii sexuale în scop comercial, la muncă forţată sau servitute domestică”, a explicat Ciucă.

Faţă de cele arătate, premierul a evidenţiat faptul că planul bilateral cu Marea Britanie vine să ofere soluţii comune de acţiune şi convergente între cele două state în mai multe direcţii: „Pe linia înţelegerii traficului şi a noilor forme de exploatare, identificării traficanţilor şi aducerii lor în faţa instanţelor de judecată, prevenirii traficului de persoane, identificării şi protecţiei victimelor traficului de persoane”.

„Este imperios necesar să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea şi disponibilitatea de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenţie, combatere şi protecţia victimelor. Executivul României a asumat la cel mai înalt nivel răspunderea coordonării luptei împotriva traficului de persoane, iar mesajul meu este unul foarte clar: traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are toleranţă zero”, a mai declarat Ciucă.

Planul Bilateral de Acţiune a fost semnat din partea română de consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator naţional antitrafic la nivelul Guvernului, şi de secretarul de stat Bogdan Despescu, şeful Departamentului pentru Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, iar din partea britanică de către Sarah Dines, ministrul Responsabil pentru traficul de persoane în Ministerul Britanic de Interne.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”