Toate înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă prezentate la televiziunea pe care fostul deputat o controlează vor fi depuse la dosarul de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au declarat vineri, pentru News.ro, surse judiciare.
„În dosarul deschis de procurorii Parchetului General în cazul înregistrărilor prezentate de Sebastian Ghiţă, anchetatorii vor aduna toate filmele făcute de acesta, fostul deputat urmând a fi citat pentru a se prezenţa la audieri”, au spus sursele citate.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a deschis, miercuri, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.
Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.
„În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, potrivit Ministerului Public.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu peste două săptămâni a avut cinci apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.
Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu „felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că recunoaşte înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, precizând că sunt din „discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate „ceea ce este de natură a crea unele confunzii”.
Omul de afaceri a mai susţinut că dosarul Realitatea Media a fost „măsluit” şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat „pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem”.
Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, „la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român”.
Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.
Ultima înregistrare a lui Sebastian Ghiţă a fost difuzată joi seara, de România TV, acesta spunând că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, ameninţându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidenţiale, „iar asta îl va distruge”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Mandatul de arestare a fost emis în lipsă, pentru că Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, şi va fi pus în executare imediat după ce fostul deputat va fi găsit, întrucât decizia nu este definitivă, dar este executorie.
După decizia instanţei, Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională.