Site-ul Ministerului Justiției, „temporar nefuncțional”, pune la dispoziția publicului raportul de 36 de pagini promis de Tudorel Toader
Site-ul Ministerului Justiţiei, care a picat încă de aseară, nu funcţionează nici acum. Însă Ministerul Justiției a publicat raportul de 36 de pagini în baza căruia Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi.
UPDATE 15.15 - Pe site-ul Ministerului Justiției a apărut următorul mesaj:
Din cauza numărului mare de accesări, site-ul Ministerului Justiției este temporar nefuncțional.
Comunicat de presă
În data de 22.02.2018, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a prezentat, la orele 18.00, sediul Ministerului Justiției, sala de consiliu, Raportul privind activitatea managerială la DNA.
Raportul și anexele pot fi consultate AICI.
Citește aici raportul ministrului Justiției
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ȘTIRE INIȚIALĂ - Până în jurul orei 15.00, cei care accesau pagina de internet a Ministrului Justiției găseau mesajul „site temporar oprit”. Aceasta, în condițiile în care ministrul Tudorel Toader anunța că raportul de 36 de pagini în baza căruia a declanșat procedura de revocare a șefei DNA va putea fi accesat pe site-ul ministerului, după conferința de presă de joi seara. Digi24 a solicitat raportul şi pe e-mail, dar nu l-a primit nici sub această formă.
După ora 13.30, pe site-ul Ministerului Justiţiei a apărut mesajul ”temporar oprit”, după ce de joi seară site-ul a fost blocat, apărând o pagină albă.
Ministrul Justiţiei a declarat, joi seară, că va publica pe site-ul ministerului, just.ro, raportul referitor la activitatea managerială a DNA, în baza căruia a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi.
"Mult promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administraţia prezidenţială şi atunci când vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl desluşim şi atunci se va putea discuta mai mult”, a declarat, vineri după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele a spus că raportul prezentat de ministrul Justiţiei nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea, subliniind că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi.
Raportul de 36 de pagini prezentat de Tudorel Toader, care stă la baza deciziei acestuia, are 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care ministrul Justiţiei i le impută şefei DNA.
Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregisrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar "CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”. El a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13 DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.
De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat Laurei Codruţa Kovesi: împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă, contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale, implicarea în anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor DNA şi raportări eronate, tergiversarea soluţionării unor cauze, invocând dosarul Microsoft, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori de la DNA Ploieşti.
Ministrul Justiţiei a invocat şi interviurile acordate BBC şi Euronews de către procurorul şef al DNA, susţinând că prin declaraţiile făcute Kovesi a afectat imaginea României: "Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României şi a statului de drept”.
El a mai susţinut şi că luările de poziţie de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine în Parlamentul European, inducându-se ideea că situaţia România este similară Poloniei: "La nivelul Parlamentului European, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere şi la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia”.
”Pentru aceste acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA”, a fost concluzia lui Tudorel Toader, care a precizat că propunerea va fi transmisă către CSM şi către Administraţia prezidenţială.
Înainte de a face acest anunţ, ministrul Justiţiei a afirmat că atât prevenirea, cât şi combaterea corupţiei trebuie să continue, însă în conformitate cu statul de drept, unde acţiunea fiecărei autorităţi publice se supune legii. "Nimeni nu este mai presus de lege, spune Constituţia. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ceea ce este bun, trebuie să eliminăm ce este rău”, a spus Toader.
Apoi, el le-a cerut jurnaliştilor prezenţi, cât şi românilor care au urmărit la tv declaraţia sa, să facă un exerciţiu şi să îşi imagineze o persoană care este închisă pe nedrept cel puţin o noapte: ”Nu are cui să se plângă, vorbeşte singur, după care este achitat, ne pare rău, despăgubiri”. ”Nu doresc nimănui să fie victima unei erori judiciare. Ferească Dumnezeu!”, a adăugat Tudorel Toader.
Decizia privind revocarea şefei DNA este a preşedintelui Klaus Iohannis, dupa ce primeşte avizul consultativ al CSM.
Surse: Digi24, News.ro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News