Iohannis a vorbit la Consiliul European despre interferența Rusiei în alegerile din România. Ce spune despre întâlnirea cu Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
iohannis consiliul european
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis că a informat liderii UE despre „ingerințele străine” în alegerile din România și despre „intensificarea atacurilor hibride ruseşti care vizează subminarea democraţiilor prin dezinformare, prin activităţi cibernetice maligne”. Totodată, el a discutat și cu președintele Volodimir Zelenski, invitat la reuniunea la care liderii UE au analizat evoluțiile agresiunii ruse asupra Ucrainei.

„Pe durata Consiliului European avem multe teme importante de discutat, care necesită coordonare şi gândire de perspectivă, cu o bază strategică: Ucraina, rolul global al UE, migraţia, extinderea Uniunii, Orientul Mijlociu, rezilienţa şi capacităţile UE de management de criză şi multe altele”, a scris Klaus Iohannis, joi pe platforma X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-o altă postare, șeful statului a spus că, împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, invitat la Consiliu, liderii UE au examinat evoluţiile agresiunii ruse asupra Ucrainei.

„Este esenţial să continuăm ajutorul multilateral pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea şi energia. Discuţiile despre pace trebuie să înceapă doar dacă Ucraina se află la masa negocierilor”, a mai spus Klaus Iohannis, într-o altă postare pe X.

„Referitor la Ucraina, discuțiile au vizat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pe toate dimensiunile sale, precum și continuarea sprijinului cuprinzător al Uniunii pentru Ucraina. A fost reafirmată susținerea UE pentru principiile și obiectivele cheie ale Formulei de Pace propuse de Președintele Zelenski, fiind subliniată importanța faptului ca nicio inițiativă internațională de pace să nu fie avansată fără implicarea Ucrainei. În egală măsură, UE trebuie să rămână implicată îndeaproape în toate chestiunile care privesc securitatea Europei”, mai spune comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a reconfirmat sprijinul țării noastre pentru Ucraina, pe toate palierele relevante, îndeosebi în ceea ce privește nevoile de apărare și cele energetice.

Cu privire la eventuale negocieri pentru pace, el a subliniat necesitatea ca acestea să se bazeze pe principii corecte și juste, cu respectarea dreptului internațional și a poziției Ucrainei, ca victimă a acestei agresiuni ilegale și neprovocate, precizează sursa citată.

Președintele României a mai spus, într-o altă postare pe rețeaua X, că a discutat, în formatul de la Bruxelles, despre evenimentele recente din România, despre manipularea informaţiei, interferenţe şi tentative de subminare a democraţiei în Uniunea Europeană şi în statele membre și a condamnat activităţile hibride ale Rusiei, inclusiv în ceea ce priveşte procesele electorale.

Șeful statului a subliniat, înaintea reuniunii liderilor UE, că aceste atacuri nu sunt îndreptate numai către o singură ţară, ci împotriva societăţilor democratice în general şi a modului de viaţă bazat pe valori, drepturi şi libertăţi.

În acest context, şeful statului a reiterat că România continuă să fie o ţară stabilă şi responsabilă.

Președintele Klaus Iohannis a informat „liderii UE despre evoluțiile recente din România, în contextul alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj ferm privind respectul pentru valorile democratice și calea proeuropeană, România continuând să fie țară stabilă și responsabilă”, mai arată comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Astfel, șeful statului a solicitat, la nivelul UE, o coordonare eficientă pe tema combaterii ingerințelor străine prin dezvoltarea de instrumente și mecanisme eficiente împotriva acestor fenomene tot mai prezente, tema combaterii interferențelor și activităților hibride ale Rusiei fiind introdusă în textul Concluziilor finale la solicitarea României.

 

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...