Raportul care îl contrazice pe Ghiță în privința doctoratului șefei DNA
Un raport al Consiliului Național de Etică al Cercetării din 2012 îl contrazice pe Sebastian Ghiță cu privire la doctoratul Laurei Codruța Kovesi. Lucrarea de doctorat a șefei DNA a fost analizată în 2012 de o echipă de specialiști de la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), care a întocmit un raport detaliat a cărui concluzie a fost că teza nu este un plagiat.
În document se arată că la data de 22 mai 2012 o persoană a sesizat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la faptul că Laura Codruța Kovesi ar fi plagiat în lucrarea de doctorat. CNATDCU a transmis mai departe, pe 24 mai 2014, sesizarea către CNECSDTI pentru a analiza lucrarea și a stabili dacă este sau nu un plagiat. Timp de patru luni a fost verificată teza șefei DNA iar concluzia finală a fost că nu este un plagiat.
„Raportul final din septembrie 2012 privind soluționarea sesizării înregistrată la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice Dezvoltării Tehnologice care arată că Laura Corduța Kovesi nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat” a fost semnat de vicepreședintele instituției de la această dată, Vergil Muraru, potrivit României libere.
„CNECSDTI constată respectarea tuturor normelor de bună conduită în activitatea de cercetare. Drept urmare apreciază ca fiind neîntemeiată calificarea drept plagiat a paragrafelor din cadrul tezei de doctorat - Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal - susținută de către doamna Lura Coduța Kovesi în decembrie 2011”, se arată în concluzia raportului.
În sesizarea către CNATDCU se face trimitere la anumite fapte de plagiat care ar fi fost identificate de reclamant în teza șefei DNA „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.
Pentru a-și susține afirmațiile, reclamantul a depus un „un tabel în care sunt puse faţă în faţă pasaje plagiate de catre d-na Laura Codruţa Kovesi şi texte copiate, precum şi un document PDF cu o parte dintre pasajele plagiate de către d-na Laura Codruţa Kovesi, puse faţă în faţă cu originalele. Tabelul nu reproduce direct decât o mică parte din textele copiate fără a folosi ghilimele şi fără a cita sursa".
Raportul însă a stabilit că Laura Codruța Kovesi a citat toate sursele corespunzător. De asemenea, raportul a atras atenția că o parte din paragrafele indicate de reclamant ca fiind plagiate au fost scrise tot de Laura Codruța Kovesi anterior, doar că au fost publicate numele pe care îl avea înainte să se căsătorească, respectiv „Lascu”.
„Bibliografia utilizată se regăseşte în subsolul paginilor sau la finalul tezei, într-un capitol distinct. În economia tezei de doctorat, ponderea pasajelor sau textelor incriminate În sesizare este redusă şi nu atestă intenţia de plagiat. O parte importantă din pasajele incriminate în sesizare sunt contribuţii proprii ale autoarei şi provin din diverse articole ştiinţifice de specialitate publicate de aceasta în reviste sau cărţi din domeniul ştiinţelor juridice, apărute anterior susţinerii tezei. Unele dintre pasajele incriminate sunt texte oficiale de natură legislativă sau judiciară şi conform art.9, litera b) din Legea nr.8/1996 nu fac obiectul dreptului de autor”, se arată în raport.
De asemenea, reclamantul a susținut că Laura Codruța Kovesi a copiat de la anumiți autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol și nici în bibliografie. Echipa de specialiști a CNE a stabilit însă că respectivele paragrafe aparțin altor autori decât cei nominalizați de reclamant, autori care au fost citați corespunzător de Laura Codruța Kovesi.
„Cu privire la unele paragrafe despre care autorul sesizării susține că ar fi fost copiate de la autorii indicați în sesizare, s-a stabilit că aceștia aparțin, în realitate, altor autori decât cei indicați în sesizare, cu privire la care s-a indicat sursa originală în notele de subsol din teză. În perioafa 2000-20003 doamna Laura Codruța Kovesi a publicat peste 10 articole în revistele de spcialitate cu predilecție în domeniul criminalității organizate. Totodată, în anul 2002 a fost și coautor al unei cărți care a tratat tot domeniul crimei organizate și al corupției. Aceste lucrări științifice au fost publicate sub numele de Lascu, nume deținut anterior căsătoriei”, se arată în raport.
În urma analizei tezei de doctorat, CNE a stabilit teza a „îndeplinit toate procedurile legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat şi a apreciat că titlul de doctor în Ştiinte Juridice a fost obţinut de doamna Laura Codruța Kovesi în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2011.”
Acuzațiile lui Sebastian Ghiță
Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.
Laura Codruța Kovesi a precizat că nu a plagiat în lucrarea de doctorat prezentată la Universitatea de Vest din Timișoara în 2011 și a făcut trimitere la argumentele pe care le-a adus la momentul în care teza a fost analizată de CNE.
Citiți și: Ministerul Educaţiei: Este nevoie de o sesizare scrisă în cazul Kovesi
Îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi, reacţie după denunţ
- Etichete:
- sebastian ghita
- laura codruta kovesi
- plagiat laura codruta kovesi
- sebastian ghita laura codruta kovesi
- sebastian ghita kovesi
- dictorat laura codruta kovesi
- lucrare de doctorat kovesi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News