Închisoare cu executare după ce a folosit pentru şantaj unul dintre cele mai importante trusturi media din ţară. Aşa motivează Curtea Supremă condamnarea la 4 ani şi jumătate de închisoare a fostului director Antena Group, Sorin Alexandrescu. Acesta a fost condamnat în iunie, după ce în 2013 l-a ameninţat pe administratorul companiei RCS&RDS cu o campanie media negativă, dacă societatea nu semna un contract pentru difuzarea canalelor din trustul Antena Group în condiţiile trasate de el. Magistraţii Curţii Supreme au explicat, în acelaşi document, de ce l-au achitat pe Dan Voiculescu.
Magistraţii Curţii Supreme spun că probele din dosar arată că fostul director al Antena Group a avut rolul principal în şantajarea reprezentantului RCS & RDS.
„Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii”, se arată în motivarea ICCJ.
În document, judecătorii spun că declanşarea unei campanii de presă ar fi putut aduce grave prejudicii de imagine atât administratorului companiei, cât şi societăţii de telecomunicaţii. Magistraţii au explicat şi de ce Camelia Voiculescu a primit pedeapsa minimă pentru acuzaţia de complicitate la şantaj.
„Participarea inculpatei Camelia Voiculescu la săvârșirea infracțiunii, fără a putea fi catalogată ca fiind accidentală, totuși nu a fost substanțială și nici de natură ca prin ea însăși să fi fost profund determinată, indispensabilă în operațiunea de constrângere a părții vătămate, impunându-se astfel orientarea spre minimul sancționatoriu posibil legal de aplicat”, consideră judecătorii.
În privinţa lui Dan Voiculescu, motivarea deciziei definitive arată că acesta ştia de planul lui Sorin Alexandrescu, însă nu a contribuit la el. Discuţiile dintre tată şi fiică, aduse drept argument de DNA pentru acuzaţii, sunt văzute cu alţi ochi de judecători.
„Analiza integrală a discuțiilor dintre Camelia Voiculescu şi tatăl său, Dan Voiculescu, se circumscriu unui soi de imaturitate, de copilărie a inculpatei, cu pronunțat caracter demonstrativ și tind să dovedească că aceasta își informa tatăl despre toate aspectele vieții sale. Este greu de acceptat că un părinte în deplină cunoștință de cauză își susține sau își încurajează propriul copil în comiterea de fapte antisociale”, se arată în motivarea ICCJ.
Prin decizia definitivă din iunie, curtea supremă a decis condamnarea Antena Group la o amendă penală de 200.000 de lei şi să o oblige să difuzeze sentinţa de condamnare de zece ori în interval de o lună.
Fostul şef al ANAF Şerban Pop a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Antena 3 SA a fost achitată.
Procesul a început în 2013.