ACTUALIZARE 20.37. Ioan Mihăilă a fost astăzi eliberat din funcțiile deținute, potrivit unui comunicat transmis de Hidroelectrica.
Totodată, Departamentul pentru Energie va propune Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica demiterea lui Eugen Brădean din Directoratul SC Hidroelectrica.
În perioada următoare, S.C. Hidroelectrica urmează să pună la dispoziția organelor abilitate toate informațiile necesare finalizării anchetei, iar Departamentul pentru Energie va sprijini autoritățile pentru buna desfășurare a cercetărilor.
ACTUALIZARE 20.10. Surse judiciare spun că firma interesată să obțină respectivul contract se numește Energon Power, o firmă mică ce are 20 angajați, care nu a mai avut contracte atât de bănoase. Au fost contracte cu Electrica, ce vizau însă cantități mult mai mici de energie.
Denunțul a venit din partea unui alt membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, dar identitatea e ținută secretă de procurori. Nu e exclus ca procurorii să caute și alți suspecți, pentru că un vot în Consiliu se dă cu majoritate.
_____________________
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi cercetează pe Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie – acuzat de dare de mită – şi pe Eugen Brădean, director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A. - acuzat de complicitate la luare de mită și, respectiv, la dare de mită.
În octombrie 2013, Ioan Mihăilă ar fi promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Promisiunea de dare de mită s-ar fi făcut cu ajutorul lui Eugen Brădean.
Suma promisă cu titlu de mită ar fi urmat să fie disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice, susţin anchetatorii.
Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean.
Cei doi au fost reţinuţi şi urmează să fie prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.