Video Exclusiv Filmare în centrul de monitorizare a alegerilor. Poliția scoate un număr record de oameni în stradă pentru cele trei scrutinuri

Valentin Stan Data publicării:
Screenshot 2024-11-19 at 20.11.14
Centrul de monitorizare a alegerilor, din cadrul MAI Foto: captură video

Instituțiile de forță din România se pregătesc pentru cele mai grele alegeri din istorie. Zeci de mii de polițiști, jandarmi și mascați vor fi la muncă în fiecare dintre cele trei zile de vot. Este cel mai mare număr de oameni pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a trimis vreodată în misiune. Asta și pentru că asistăm la o premieră: 3 scrutinuri în 3 duminici consecutive. Toate incidentele, de la fraude electorale până la violențe în secții, sunt raportate în centrul de monitorizare al Ministerului Afacerilor Interne. Am intrat în acest punct de comandă și vă arătăm cum se vor lua măsurile de securitate în zilele de vot.

Centrul de monitorizare este chiar în Ministerul Afacerilor Interne. În punctul de supraveghere, sala este împărțită în două zone. Într-o parte este o masă la care vor sta secretarii de stat și șefii din Poliție, Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ei vor lua decizii în baza unor informații primite din cealaltă parte a încăperii. Acolo sunt cel puțin 10 ofițeri care supraveghează câte o regiune din țară. Știu în orice moment ce se întâmplă în fiecare secție de vot. Imaginați-vă că în România vor fi peste 18.000 de secții de votare.

„În centrul de comandă o să fie analizate toate secțiile de votare din Romania. Este vorba despre 18.000 de secții. Le vedem pe hartă. Sunt punctele verzi. În plus, în ziua votului pe această hartă o să apară și toate echipele din teren. Este vorba despre 43.000 de oameni: polițiști, jandarmi, ofițeri de la trupele speciale. Toți o să trimită date din teren aici, iar fiecare ofițer pe care îl vedeți în această încăpere va verifica câte o zonă din Romania”, relatează reporterul Digi24 Valentin Stan.

Într-un colț opus al sălii descoperim o altă hartă, la fel de importantă. De această dată, pe tot teritoriul țării apar clădiri colorate cu albastru. Ce înseamnă?

„În spatele meu, o altă hartă esențială pentru Ministerul Afacerilor Interne. Este harta pe care vedem toate inspectoratele de Poliție, toate inspectoratele de Jandarmerie, dar și de pompieri din țară. În așa fel, știu comandanții din București pe ce forțe se bazează în cazul unei urgențe. ”

Cele trei tururi de alegeri reprezintă o premieră pentru România. Niciodată nu au mai fost atât de multe voturi într-un timp atât de scurt. Din această cauză, MAI a crescut numărul forțelor de ordine. În plus, sistemele pe care le au în dotare ofițerii arată în timp real câți oameni sunt în sau lângă orice secție de votare.

Am discutat cu Bogdan Despescu. Este secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și va coordona centrul de comandă în zilele de vot. Ofițerii iau în calcul inclusiv ca oamenii să fie aduși cu autocarul la unele secții de votare.

„Sunt date în referire la prezența unui numar mai mare de persoane în zona secțiilor de votare, vorbim de anumite transporturi de persoane. Vorbim de tot ce înseamnă poziționarea forțelor noastre. În funcție de poziționare, este foarte importantă poziționarea în teren, pentru că în momentul în care primim o sesizare, trebuie să trimitem către locul unde a fost semnalat un incident pe cel mai apropiat echipaj”, spune Despescu.

Pe lângă paza secțiilor, polițiștii și jandarmii vor avea grijă și de buletinele de vot, inclusiv după numărarea acestora. Voturile vor ajunge la final în depozite și vor fi păzite non-stop, până când sunt soluționate toate contestațiile, iar votul este validat.

„Luăm în pază toate aceste locații începând de sâmbătă, 23 noiembrie, de la orele 18.00 până când se termină activitatea la fiecare dintre aceste secții, respectiv noaptea de duminică spre luni”.

La alegerile europarlamentare din vara trecută, au fost făcute peste 1.100 de sesizări din partea alegătorilor sau a comisiilor de votare. Poliția a deschis atunci aproximativ 300 de dosare penale, iar cele mai grave cazuri au fost legate de fraude electorale, cum ar fi folosirea ilegală a urnei mobile sau mituirea alegătorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri