Dosarul transferurilor. Toți cei opt „grei ai fotbalului” au fost încarcerați. Ce a spus Gigi Nețoiu
Aproape 35 de ani de închisoare au primit în total, cei opt oameni din fobalul românesc. Sentinţa a venit astăzi pentru Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Nețoiu, Cristian Borcea, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu. Tot de la ei statul trebuie să recupereze un milion şi jumătate de dolari.
Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi vine după cinci ani şi peste 60 de termene de judecată în care cei opt „grei” ai sportului rege au fost pe rând achitaţi, condamnaţi la ani grei de închisoare, apoi condamnările au fost anulate şi procesul rejudecat.
Fraţii Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristi Borcea, s-au prezentat, marţi seară, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, pentru întocmirea, conform normelor legale, a formelor de încarcerare, urmând ca miercuri să fie duşi la Penitenciarul Poarta Albă.
De asemenea, George Copos, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica şi Jean Pădureanu au fost duşi, marţi seară, la Penitenciarul Rahova. Jean Pădureanu va rămâne în spitalul penitenciarului.
Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gigi Neţoiu a fost adus, marţi seară, la sediul Poliţiei Dolj, pentru punerea în executare a mandatului de arestare. Gigi Neţoiu a fost adus cu o maşină a Poliţiei. Neţoiu, care era îmbrăcat în trening şi purta o şapcă pe cap, a declarat că nu se aştepta la o astfel de decizie. „Nu mă aşteptam la o asemenea decizie, dar vedeţi că sunt pregătit să intru în joc, să intru în teren (n.r. - el a arătat spre ţinuta sa sport). Din punctul meu de vedere e o hotărâre nedreaptă. (...) În viaţă trebuie să trecem prin toate. Mă consider nevinovat şi de acum încolo vor decide avocaţii, mai sunt şi alte căi de atac şi vom vedea”, a spus Neţoiu.
De ce se fac vinovați și ce pedepse au primit
Cei opt oameni din fotbal au fost găsiti vinovaţi pentru prejudicierea statului cu 1,5 milioane de dolari, dar şi a patru cluburi din Liga 1 cu 10 milioane de dolari prin transferarea unor jucători în străinătate. Instanţa a dispus şi confiscarea unor sume importante de bani precum şi plata unor despăguri civile către ANAF.
Fostul patron al Clubului Rapid, George Copos a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, iar Cristi Borcea la 6 ani şi 4 luni de închisoare. După gratii a ajuns şi Gică Popescu - a primit 3 ani şi o lună de închisoare cu executare. Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu vor sta după gratii câte 3 ani şi 4 luni, iar fraţii Ioan şi Victor Becali au fost condamnaţi la 6 ani şi 4 luni şi, respectiv 4 ani şi opt luni de închisoare.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Decizia magistraţilor lasă clubul Steaua fără conducere, după ce Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Mihai Stoica a reacţionat pe o reţea de socializare la scurt timp după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a trimis în spatele gratiilor. Managerul general al Steaua a ţinut să amintească faptul că la ultimul termen al procesului chiar reprezentantul Parchetului a cerut instanţei să îl ierte pentru faptele sale. Nu s-a întâmplat aşa. A fost ridicat de acasă şi a ajuns la Penitenciarul Rahova.
Tot la Penitenciarul Rahova a ajuns şi Gheorghe Copos. Pentru că nu fusese emis mandatul de executare a pedepsei, el a fost îndrumat să se predea la Poliţie.
Jean Pădureanu a fost ridicat de poliţişti de la Spitalul Elias, iar Gheorghe Neţoiu s-a predat la IPJ Gorj.
Cristian Borcea a fost condamnat pentru toate cele cinci infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată. Rând pe rând au venit pedepsele. Câte doi ani şi jumătate pentru cele două fapte de înşelăciune. A urmat pedeapsa de doi ani pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi alte două pedepse de câte trei ani fiecare pentru spălare de bani. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca Cristian Borcea să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani şi au adăugat un plus de trei ani şi patru luni.
Fostul acţionar al clubului Dinamo Bucureşti a primit cea mai grea pedeapsă. Nu a fost găsit acasă de poliţişti. S-a predat la sediul IPJ Constanţa.
Nici Victor şi nici Ioan Becali nu au aşteptat sentinţa la reşedinţa din Pipera. Cei doi şi-au schimbat domiciliul în urmă cu o lună. S-au mutat în judeţul Constanţa. Asta, spun unele surse, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat şi vărul lor Gigi Becali.
Cum acționa rețeaua
Dosarul Transferurilor a adunat aproape 20 de mii de pagini şi peste 100 de persoane au fost audiate. Procurorii DNA au investigat aproape 800 de transferuri de fotbalişti. Aşa au ajuns la concluzia că reţeta după care cei opt ar fi obţinut ilegal peste zece milioane de dolari era una simplă: preţurile înregistrate în contabilitatea cluburilor au fost de fiecare dată mai mici decât sumele reale plătite de cluburile străine.
Schema era una simplă. De exemplu, un fotbalist era vândut de un club românesc patronat sau condus de unul dintre cei condamnați astăzi la un club din străinatate pentru un milion de dolari. În visteria clubului și în raportările către Fisc aparea însă doar o parte din sumă. Restul banilor ajungeau în firme-fantomă sau în societăți off-shore, de unde erau împarțiți inclusiv cu impresarii care aranjau aceste transferuri.
Procurorii a gasti 12 fotbaliști de la Oțelul, Gloria Bistrița, Rapid și Dinamo transferați prin această schemă. Cluburile străine au plătit pe ei aproximativ 15 milioane de dolari, însă s-au declarat în acte încasări de doar 5 milioane de dolari.
Au reușit astfel să evite plata unor taxe și impozite în valoare de un milion și jumătate de dolari.
Fotbaliștii transferați, printre care s-au numărat Cosmin Contra, Lucian Sânmartean și Florin Bratu, nu au fost puși sub acuzare. Mulți dintre ei nu știau nimic despre profiturile făcute pe spatele lor și, chiar dacă au știut, nu au primit niciun ban de la cei opt condamnați.
În acest moment este greu de spus dacă închiderea foștilor patroni, manageri și impresari va face ca fotbalul românesc să fie mai curat. Acum, banii din fotbal au alte nuanțe. Sunt bani curați veniți din participarea în cupele europene. Și bani murdari dintr-o mașinărie internațională a mafiei pariurilor în care fotbalul românesc este doar o rotiță.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News