O comisie specială de la Penitenciarul Rahova va ține cont de vârsta condamnatului, de antecedentele sale penale, de starea sa de sănătate sau de anii de pedeapsă primiți în acest caz.
Regimul de detenție se va stabili în zece zile după ce expiră cele 21 de zile de carantină. Cu siguranță Dan Voiculescu va fi încadrat la regimul de detenție închis, pentru că a primit o pedeapsă mai mare de 3 ani de închisoare cu executare.
Regimul de detenție închis presupune ca Dan Voiculescu să stea cu alte persoane în aceeași celulă, nu va avea voie să se plimbe decât în zone bine stabilite ale penitenciarului și va putea să muncească în grupuri cu alți deținuți, dacă va dori acest lucru, sub stricta supraveghere a gardienilor.
Deținutul Dan Voiculescu va avea și dreptul la o vizită săptămânală, 10 kilograme de mâncare pe lună și 20 de litri de apă. Practic, va trebui să se încadreze într-o limită de 700 de lei. El nu va avea voie să primească lămâi, haine din piele sau haine cu glugă. Acestea sunt reguli care sunt stabilite de fiecare penitenciar în parte și sunt reguli care trebuie respectate.
De altfel, Dan Voiculescu a spus vineri, înainte de aflarea sentinței, că nu poate fi foarte rău în închisoare, amintind că până la vârsta de 34 de ani a stat cu soția și două fiice într-o cameră mică, care avea toaleta în curte.
„Practic, se schimbă modul de viață, se schimbă condițile de viață. Eu am, ca să zic așa, un mare, mare noroc legat de circumstanțele astea. Până la 34 de ani am stat cu soția și cu doi copii într-o cameră de 24 de metri, aveam o sufragerie de 8 metri și ce e mai interesant, toaleta era în curte. Iarna nici nu vă povestesc cum era să te duci prin zăpadă în curte. Când ai trăit până la 34 de ani în aceste condiții, eu nu pot să cred că condițiile de la penitenciar sunt mai rele. Probabil că voi fi mai însingurat, oricum eram un tip însingurat”, spunea ieri Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu şi apărătorii săi spun că vor lupta în continuare îndosarul privatizării ICA. Avocaţii fostului senator au la dispoziţie trei căi extraordinare de atac pentru a-şi scoate cât mai repede clientul din închisoare.
Pe lângă condamnarea la 10 ani de închisoar cu executare, Curtea de Apel a decis confiscarea terenurilor şi clădirilor deţinute de familie şi de firmele fondate de fostul senator în zona de nord a Capitalei. A fost confiscat un apartament situat în apropierea Arcului de Triumf. În discuție intră apoi și terenurile şi clădirile ICA, sediul trustului de presă înfiinţat de Dan Voiculescu, dar şi clădirea destinată companiei GRIVCO, construită înainte de privatizarea institutului. Confiscat este şi sediul televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, cumpărat cu credit garantat cu terenurile ICA.
67 de ani de închisoare
Vineri, DAN VOICULESCU A FOST CONDAMNAT de Curtea de Apel Bucureşti, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de lege, cerută, de altfel de procurori, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
La capătul unui proces care ţinut aproape șase ani şi în care presa a numărat nu mai puţin de 47 de amânări, judecătorii au dispus şi recuperarea integrală a prejudiciului din acest caz: 60 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă, între altele, că vor fi confiscate mai multe imobile şi terenuri, printre care şi sediul grupului de firme GRIVCO, precum şi clădirile în care funcţionează posturile Antena 1 şi Antena 3. Acestea din urmă se vor dovedi totuşi destul de greu de preluat de statul român. Potrivit unor informaţii apărute chiar vineri, respectivele clădiri au fost vândute în urmă cu puţin timp de către grupul GRIVCO către către o altă firmă a familiei Voiculescu: INTACT.
Toţi cei 12 inculpaţi din dosarul ICA au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucuresti în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Şapte dintre ei au primit pedepse cu executare, iar cinci - sentinţe cu suspendare.
În cele 21 de zile de carantină, Dan Voiculescu va împărţi camera cu Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare în acelaşi dosar.
Dan Voiculescu – 10 ani de închisoare cu executare
Gheorghe Mencinicopschi – 8 ani de închisoare cu executare
Corneliu Popa – 8 ani de închisoare cu executare
Sorin Pantiş – 7 ani de închisoare cu executare
Jean Cătălin Sandu – 6 ani de închisoare cu executare
Vlad Nicolae Săvulescu – 6 ani de închisoare cu executare
Flavius Adrian Pop – 5 ani de închisoare cu executare
Gheorghe Sin – 4 ani de închisoare cu suspendare
Constantin Baciu – 4 ani de închisoare cu suspendare
Vica Ene – 3 ani de închisoare cu suspendare
Grigore Marinescu – 3 ani de închisoare cu suspendare
Petre Alexandru - 3 ani de închisoare cu suspendare