Statele Unite și Marea Britanie au anunțat miercuri că au destructurat ceea ce au descris ca fiind o rețea globală de spălare de bani folosită de rușii bogați pentru a se sustrage sancțiunilor și care, potrivit Londrei, spăla bani pentru traficanții de droguri, infractori și spioni, scrie Reuters.
National Crime Agency din Marea Britanie a declarat că efortul de aplicare a legii coordonat la nivel internațional, cu numele de cod „Operation Destabilise”, a perturbat rețeaua care se întindea în 30 de țări.
Operațiunea a implicat, de asemenea, autorități din Franța, Irlanda și Emiratele Arabe Unite, a declarat NCA. Operațiunea a condus până în prezent la 84 de arestări și la confiscarea a peste 20 de milioane de lire sterline (25 de milioane de dolari) în numerar și criptomonedă.
Rețeaua se întindea din Marea Britanie până în America de Sud și Orientul Mijlociu
Rețeaua se întindea din Marea Britanie și Europa continentală până în Orientul Mijlociu și America de Sud, sprijinind criminalitatea gravă și organizată din întreaga lume, a declarat NCA.
Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că a impus sancțiuni membrilor grupului, care, potrivit acestuia, i-a ajutat pe rușii bogați să utilizeze criptomonede pentru a se sustrage sancțiunilor impuse după invazia din Ucraina în 2022.
Cinci persoane fizice și patru entități legate de „o rețea internațională vastă de întreprinderi și angajați care au facilitat eludarea semnificativă a sancțiunilor”, cunoscută sub numele de Grupul TGR, au fost lovite de sancțiuni ale Trezoreriei.
Au încercat să exploateze monede stabile garantate cu dolari americani
„Prin intermediul Grupului TGR, elitele rusești au căutat să exploateze activele digitale - în special monedele stabile garantate cu dolari americani - pentru a eluda sancțiunile americane și internaționale, îmbogățindu-se și îmbogățindu-se și Kremlinul”, a declarat Bradley Smith, subsecretar interimar pentru terorism și informații financiare, într-o declarație.
NCA din Marea Britanie a declarat că grupul TGR a operat alături de o altă rețea cunoscută sub numele de „Smart”, ajutând rușii supuși sancțiunilor să acceseze sistemul financiar.
„Pentru prima dată, am reușit să schițăm o legătură între elitele rusești, infractorii cibernetici bogați în criptografie și bandele de traficanți de droguri de pe străzile din Regatul Unit”, a declarat Rob Jones, director general al operațiunilor în cadrul NCA.
„Firul care le-a legat - forța combinată a Smart și TGR - a fost invizibil până acum.”
Transfer de numerar
Potrivit declarației Trezoreriei SUA, Smart era condusă de Ekaterina Zhdanova, deja sancționată anterior de Biroul pentru Controlul Activelor Străine al SUA pentru că a ajutat un client rus să transfere numerar în Europa de Vest printr-un cont de investiții deschis în mod fraudulos și prin achiziții imobiliare. Locul în care se afla aceasta nu era cunoscut.
Trezoreria a declarat că îl vizează, de asemenea, pe George Rossi, un cetățean ucrainean născut în Rusia, despre care se crede că ar controla grupul TGR.
NCA din Marea Britanie a declarat că rețeaua Smart a fost utilizată în trecut pentru a finanța operațiuni de spionaj rusești.
Atât Smart, cât și TGR au fost puternic activate prin utilizarea criptomonedei, a declarat NCA. Ca exemplu, aceasta a declarat că grupurile criminale din Rusia care dispun de criptomonede ar putea intra în legătură cu bandele de traficanți de droguri care dispun de aceeași sumă de bani în numerar în altă parte.
Rețelele ar aranja apoi ca bandele să fie plătite în monedă virtuală în schimbul banilor lor, care ar fi apoi spălați în afara țării prin intermediul unor afaceri bogate în numerar, cum ar fi companiile de construcții.
După efectuarea schimbului, bandele ar putea utiliza criptomonedele pentru a cumpăra mai multe droguri sau arme de foc, fără a fi nevoie să transfere bani fizici peste granițe, a declarat NCA.
Sancțiunile Trezoreriei SUA interzic, în general, oricăror persoane sau entități americane să efectueze tranzacții cu ținte sancționate și îngheață orice active deținute în SUA care aparțin persoanelor sau entităților sancționate.
Editor : Marina Constantinoiu