Nu intraţi însă panică, există mai multe modalităţi prin care să vă protejaţi de hoţi. Însă, înainte de orice, oficialii vă recomandă multă atenţie când folosiţi cardul.
Autorităţile spun că există mai multe metode folosite de hoţi, însă cea mai frecventă este instalarea pe bancomat de dispozitive menite să copieze informaţiile de pe banda magnetică.
Skimming-ul reprezintă cea mai utilizată metodă de a intra în posesia datelor cardurilor bancare şi de a fura banii de pe card, dar a crescut din ce în ce mai mult numărul cazurilor de fraudare a cardurilor prin internet.
Pentru a fi în siguranţă, trebuie să urmaţi câţiva paşi simpli.
Asiguraţi-vă că folosiţi întotdeauna bancomate instalate la sediile băncilor, într-o zonă luminată şi supravegheată video. Este foarte important să acoperiţi tastatura cu o mână în momentul în care tastaţi codul PIN şi să vă asiguraţi că nu există dispozitive străine ataşate de bancomat.
Băncile au dezvoltat mai multe tehnologii de protecţie împotriva fraudelor. În plus, pun la dispoziţia clienţilor un număr de telefon la care aceştia pot să sune în caz că au căzut victime.
„Clienţilor care sunt preocupaţi de securitatea cardului, le spunem să-şi păstreze datele de identificare în siguranţă. Şi încă ceva: să sune la 021-CARDURI”, a spus Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt bancă.
Mare atenţie trebuie să avem şi la efectuarea plăţilor. Câteva secunde de neatenţie ne pot goli contul.
Când achitaţi nota de plată într-un bar sau restaurant, cereţi întotdeauna chelnerului să vă aducă POS-ul la masă. Înmânarea cardului ar putea însemna automat clonarea lui.
Anul trecut în România se aflau în circulaţie peste 39 de milioane de carduri valide, cu care s-au făcut mai bine de 57 de milioane de tranzacţii de retragere.