Riscul fraudelor online crește de sărbători: Atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii și cadouri. Cum să vă protejați

Data publicării:
Directratul Naţional de Securotate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra pericolelor tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, moment în care atacatorii exploatează achizițiile de pe internet. Foto: Profimedia

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra riscurilor cibernetice în perioada sărbătorilor, deoarece atacatorii profită de creșterea tranzacțiilor online. Aceștia trimit link-uri către site-uri false pentru a fura date sensibile ale victimelor, vizând promoții, achiziții de cadouri, rezervări de hoteluri sau bilete de avion, potrivit unui comunicat de presă al instituției, preluat de News.ro.

„În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.”, a transmis, marţi, DNSC, într-un comunicat de presă.

DNSC avertizează că o tactică a atacatorilor este de a folosi link-uri fantomă, care duc către site-uri false, ce imită platforme legitime, pentru a fura date de autentificare și alte informații despre victime.

Specialiştii avertizează că, pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a publica postări sau reclame frauduloase care promit „reduceri incredibile”, „oferte de nerefuzat” sau „premii garantate”.

„Bineînţeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoţioneze şi să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, au mai transmis specialiştii.

Cum te poți proteja de atacatorii cibernetici:

  • Evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media. Este indicat să folosim mereu o soluţie de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
  • Verificarea existenţei unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfăşoară campania.
  • Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

 

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...