Riscul fraudelor online crește de sărbători: Atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii și cadouri. Cum să vă protejați

Data publicării:
Directratul Naţional de Securotate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra pericolelor tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, moment în care atacatorii exploatează achizițiile de pe internet. Foto: Profimedia

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra riscurilor cibernetice în perioada sărbătorilor, deoarece atacatorii profită de creșterea tranzacțiilor online. Aceștia trimit link-uri către site-uri false pentru a fura date sensibile ale victimelor, vizând promoții, achiziții de cadouri, rezervări de hoteluri sau bilete de avion, potrivit unui comunicat de presă al instituției, preluat de News.ro.

„În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.”, a transmis, marţi, DNSC, într-un comunicat de presă.

DNSC avertizează că o tactică a atacatorilor este de a folosi link-uri fantomă, care duc către site-uri false, ce imită platforme legitime, pentru a fura date de autentificare și alte informații despre victime.

Specialiştii avertizează că, pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a publica postări sau reclame frauduloase care promit „reduceri incredibile”, „oferte de nerefuzat” sau „premii garantate”.

„Bineînţeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoţioneze şi să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, au mai transmis specialiştii.

Cum te poți proteja de atacatorii cibernetici:

  • Evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media. Este indicat să folosim mereu o soluţie de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
  • Verificarea existenţei unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfăşoară campania.
  • Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

 

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul emoționant făcut de Ion Țiriac față de soția lui Helmut Duckadam la prive...
Digi FM
Teodor Paleologu: „Te întrebi care e mai nebun, ea sau el?”
Pro FM
Daddy Yankee și soția sa divorțează după aproape 30 de ani de căsnicie: „Nu este o perioadă ușoară, dar face...
Film Now
Fiica lui Paul Walker, mesaj emoționant la 11 ani de la moartea actorului: „Îmi lipsești în fiecare zi!” Ce...
Adevarul
Record mondial: „Cel mai bătrân român are 123 de ani”. Misterul supercentenarilor de pe listele de vot și...
Newsweek
Legea pensiilor: se acordă a 13-a pensie? Ce beneficii primesc pensionarii în decembrie?
Digi FM
Alexandra Duckadam, prima reacție după moartea soțului ei: „ S-a internat pentru o durere de spate şi de...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Cel mai obraznic corgi pe care l-a avut Regina Elisabeta. A creat haos în Loja Regală a prințului Andrew
Film Now
Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în trecut: "Ce fel de om ești să faci asta...
UTV
CRBL, despre relatia cu fiica lui dupa divort. 'Alessia m-a intrebat: „Tata, dar nu iti e frica ca o sa te...